Slovenija uvaja omejitve na državni meji z Italijo

 

Ukrepe in uredbo o poteku mejne kontrole še dokončuje delovna skupina, je na današnji opoldanski novinarski konferenci pojasnil Šabeder. Kot je poudaril, Slovenija ne zapira meje z zahodno sosedo, ampak pripravlja ukrepe za izvajanje smiselnega in izvedljivega nadzora. “Po informacijah vodstva policije, ki jih imam, bo ta lahko zagotovila kader, ki ga bomo potrebovali na meji,” je zatrdil minister.

Slovenija je tako po njegovih besedah vzpostavila mejni nadzor, kot ga je Avstrija, in sicer, da lahko mejo neslovenski državljani prečkajo samo z dokazilom o negativnem vzorcu na okužbo z novim korona virusom, ki ni starejši od treh dni. Slovensko mejo bodo brez takega dokumenta lahko prečkali tudi zamejci s slovenskim državljanstvom, tudi če v Sloveniji nimajo prijavljenega prebivališča.

Iz nadzora pa je izključen tranzitni promet. “Tranzita ne moremo zaustaviti, saj gre za pomembne nabavne in logistične poti, lahko ohromimo tudi delovanje države,” je opozoril Šabeder. Pri tranzitnih potnikih, ki se v Sloveniji naj ne bi zaustavljali, pa bi omejili gibanje. Podrobnosti, kako bo potekal nadzor znotraj države, sicer še niso znane, minister je s pristojnimi službami o tem govoril tik pred začetkom novinarske konference.

Policisti od 12. ure izvajajo naloge na mednarodnih mejnih prehodih Vrtojba in Robič, pred poldnevom tam niso delovali, so pojasnili na Policijski upravi Nova Gorica.

Na koprskem območju pa naj bi policisti za zdaj izvajali redne policijske naloge na treh kontrolnih točkah, torej ne gre za nadzor na meji, preverjanje temperature ali zaustavljanje prometa. So pa v pripravljenosti in čakajo na dogovor koordinacijske skupine, kakšna pooblastila bodo dana policistom s prihajajočo uredbo.

Pristojni namreč še oblikujejo natančen načrt, kako naj bi potekal nadzor zdravstvenega stanja potnikov, temu pa bo treba prilagoditi tudi sestavo ekip na meji, je izpostavil Šabeder. Tako še ni jasno, ali bodo poleg policijskih ekip na meji bolničarji ali predstavniki Rdečega križa ali zdravniki.

Na sestanku so prisotni tudi predstavniki infrastrukturnega resorja, družbe za avtoceste in direkcije za ceste, o končnem sklepu pa bodo obvestili občine, katerih naloga bo zaprtje cest. Ob tem je Šabeder še poudaril, da gre za velik logistični zalogaj, saj na meji z Italiji trenutno ni ustrezne infrastrukture.

Tudi načrt za merjenje telesne temperature potnikov na brniškem letališču še ni pripravljen. Ukrep naj bi po Šabedrovih napovedih začel veljati v nekaj naslednjih dneh.

Slovenski prometnoinformacijski center je medtem od hrvaške policije dobil informacijo, da Hrvaška na mejnih prehodih zavrača vsa vozila, ki so prispela iz Italije.

Slovenija ne zapira meje z Italijo, ampak uvaja šest nadzornih točk na Ratečah, Robiču, Vrtojbi, Fernetičih, Škofijah in Krvavem Potoku, vse ostale poti pa se zaprejo, poroča Slovenska tiskovna agencija. To je naloga občin, upravljavci cest so tudi dolžni zagotoviti signalizacijo za točke in zaporo cest, je danes sporočil minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme