Slovenija oslabljena država z negotovo prihodnostjo!

Božični in novoletni prazniki so kot zmeraj v preteklosti zaznamovali naš čas in dogajanja. Rojstvo in prihod Jezusa Kristusa sta tako pomembna za zgodovino, za sleherni trenutek človeštva, da ju nič ne more presegati. Zato sta aktualna tudi v sedanjem obdobju našega bivanja. V Sloveniji so besedo Božič izgovarjali tudi mnogi laično osveščeni in prosvetljeni posamezniki. Žal, pa so jo nekateri drugi poskušali razvrednotiti, omalovaževati, zlorabiti. Zatrjevali so, da je Božič družinski praznik, značilen kot srečanja družin ob bogato obloženih mizah s hrano in pijačo, denimo na sveti večer. Toda moralni teolog, mislec in civilno-družbeni voditelj, dr. Ivan Štuhec, jim je odgovoril, in jih nemara tudi prepričal, da je bil Božič zmeraj in ostaja tudi v prihodnje, do časov, ki jih naša spoznavalna moč ne more dojeti, verski, odrešenjski in krščanski praznik.
Ob molitvah in zahvaljevanju Odrešeniku za njegovo rojstvo, milosti, ki jih namenja vsem ljudem, ne samo vernim, pa druge vrednote, ki jih omogoča ali spodbuja, pa naše življenje in potrebe izražajo tudi posvetni dogodki. V Sloveniji ta čas obstaja veliko razočaranje zaradi države, ki drsi v obnovo nekdanje politike, oblasti in režima. Slovenija ni demokratična in uspešna skupnost, o kakršni smo sanjali in jo pričakovali ob osamosvajanju, v letih 1990 in 1991. Dokazov o takšni usmerjenosti države in njenih oblastnikov pa seveda velikega dela javnosti je veliko. Množična javna občila provladne usmeritve jih ne omenjajo ali pa jih prikrivajo.
Odmevno božično afero je povzročil dr. Jernej Štromajer, državni sekretar v ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Uporabil je citat iz neke božične komedije in je slovenske kristjane označil za umazane živali. Sledilo je hudo zgražanje med slovenskimi verniki, ki jih je žalitev globoko prizadela in užalila, posebej še, ker je bila povzročena ob Božiču, drugem največjem krščanskem prazniku. Z vladne strani ni bilo za omenjene žalitve in grobosti nobenega opravičila, le Štromajerjev predpostavljeni minister dr. Jernej Pikalo je javnosti sporočil, da se je z državnim sekretarjem na njegovem ministrstvu za izobraževanje, “o njegovi zadevi pogovoril”.
Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore se je v pridigi pri maši za domovino, ob državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti, sicer zavzel za krepitev pozitivnih vrednot in za veselje nad življenjem v Sloveniji. Vendar je bil kritičen “do dela vladajoče politike, ki ni sposoben oziroma noče uveljaviti vladavine prava ter izpolniti odločb ustavnega sodišča. Podrl se nam je vrednostni sistem. Pozabljamo na temeljne vrednote naše družbe in se prepiramo okoli članov nadzornih svetov in uprav ter projektov za prelivanje denarja tudi v zasebne žepe. Osamosvojitev Slovenije pred 29 leti je bil milostni dogodek. Med tistimi, ki so premogli dovolj politične odločnosti in poguma, da so ta milostni trenutek spremenili v uresničevanje pričakovanj, navajam pred kratkim preminulega Ivana Omana”.
Po vsebini in duhu enako ali s podobnih izhodišč so imeli pridige tudi drugi slovenski škofje pri mašah za domovino, ki so bile v Sloveniji.
Premier Marjan Šarec naj bi po nekaterih trditvah sprejel zahtevo predsednice srbske vlade, Ane Brnabić, naj v slovenskih osnovnih šolah uvedejo pouk srbskega jezika, spoznavanja Srbije in kulture srbskega naroda. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Marijan Drobež: Škofje kritični do dela slovenske politike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme