Kultura

Slovenija na plakatih Zbirke Salce

Slovenija na plakatih Zbirke Salce

Piše Mojca Jenko: Narodna galerija gosti izbor iz znamenite zbirke iz Trevisa

Ferdinando (Nando) Salce (1878-1962) je bil rojen v Trevisu, in sicer v premožni družini trgovcev s tekstilom. Že kot mladenič je začel zbirati plakate: pri sedemnajstih letih je kupil prvega (Societa’ Anonima Incandescenza a Gas brevetto Auer) , delo Giovannija Marie Matalonija (1869-1944), ki dokazuje, da je bil Nando že v rosnih letih dober poznavalec tovrstnega gradiva. Prek celotnega Nandovega življenja je zbirka narasla na 24.580 kosov, ki jih je leta 1961 z volilom namenil italijanski državi. Danes bogata zbirka domuje v specialnem muzeju v Trevisu (Museo Nazionale Collezine Salce), ki je leta 2017 dobil prostore v cerkvenem kompleksu San Gaetano, nedaleč od Nandovega doma.
Pričujoča razstava predstavlja izbor 52 plakatov, ki geografsko pokrivajo ozemlje današnje Republike Slovenije in ki so nastali med letoma 1910 in 1960.
Vsebinsko jih moremo razdeliti na več skupin; na turistični plakat, ki promovira Slovenijo, njene naravne lepote, zdravilišča in letovišča; naslednjo skupino predstavljajo prireditveni plakati, ki so poskrbeli za oglaševanje sejmov, kulturnih in športnih prireditev ter različnih kongresov in interesnih srečanj; zadnjo skupino pa predstavljajo komercialni plakati, kot so reklame za klobuke, pralni prašek, pivo, mineralno vodo, časopis ipd.
Izbrani razstavljeni plakati prek svojih podob odsevajo široko paleto slogovnih izrazov – od libertyja do fauvisma, od odmevov kubizma do ekspresionizma ter od nove stvarnosti do konstruktivizma. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

07.11.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!