Slovenija izvoljena v Varnostni svet ZN za leti 2024 in 2025

Fotografije: STA

Slovenija je bila danes v Generalni skupščini ZN izvoljena v Varnostni svet ZN za leti 2024 in 2025. Kandidaturo za članstvo je vložila prejšnja vlada konec leta 2021, po imenovanju nove vlade pa je stekla intenzivna kampanja. V tekmi je Slovenija premagala Belorusijo. Za Slovenijo je bil to tretji poskus kandidature, prvič ji je uspelo in v Varnostnem svetu je bila v obdobju 1998-1999, medtem ko leta 2011 pri kandidaturi ni bila uspešna.

Država za izvolitev potrebuje dve tretjini glasov držav, ki so prisotne in glasujejo. Članic ZN je 193, a Venezuela zaradi zamude pri plačilu v proračun organizacije nima glasovalne pravice, tako da je danes glasovalo 192 držav.

Varnostni svet ima 15 članic, od tega je deset nestalnih, pet držav – ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija – pa ima stalne sedeže in tudi pravico veta.

“Skupaj nam je uspelo. Kandidatura je bila odlična priložnost, da smo državam predstavili svoja zunanjepolitična načela in vrednote ter okrepili medsebojne stike. Zdaj pa začenjamo s trdim delom,” je ob uspehu komentirala predsednica RS Nataša Pirc Musar.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme