Slovenija četrta na svetu, Italija prvak

Piše: HC

Svetovno prvenstvo v moški odbojki

Italija svetovni prvak v moški odbojki, Slovenija četrta. Za nami je prvenstvo, ki ga je Slovenija gostila skupaj s Poljsko, finalni del je bil v Katovicah, zelo lepe strani pa so reprezentance spisale tudi v ljubljanskih Stožicah. Azzurri, ki so z novim valom tudi že evropski prvaki, so spet stopili na svetovni prestol po letu 1998, zanje je to četrti naslov v zgodovini, prejšnji trije so vsi dozoreli prav v 90. letih prejšnjega stoletja z zlato Velascovo generacijo. In prav na tisto sanjsko izbrano vrsto spominja sedanja garnitura (najmlajša ekipa na prvenstvu!), ki jo s klopi umirjeno, a temperamentno usmerja selektor Fefè De Giorgi, svojčas vrhunski odbojkar. Če izvzamemo senatorja Anzanija, ki je kljub vsemu star le 30 let, imajo vsi glavni nosilci 26 ali manj let. Zastrašujoče deluje zlasti trojica napadalcev, ki jo sestavljajo levoroka Michieletto (21 let) in Romanò ter neumorni Lavia, zadnja dva sta le nekaj let starejša. Poglavje zase je podajalec Giannelli, ki je kljub mladim letom že veteran in je pravi računalnik šesterke. De Giorgi je v zelo kratkem času postavil na noge zmagoviti stroj, ki ima vse možnosti, da se še izpopolni in doda v prihodnje še nove lovorike. Nenazadnje so Italijani v finalu (s 3 proti 1 po izgubljenem prvem nizu) presenetili domačine, branilce naslova in dvakratne svetovne prvake, ki jih kot trener vodi legenda svetovne odbojke, Srb Nikola Grbić.

Nov športni čudež pa je pripravila slovenska izbrana vrsta, ki jo je tik pred prvenstvom prevzel novi selektor, Romun Gheorge Cretu. Na zaključnem turnirju na Poljskem so sicer izgubili tako v polfinalu proti Italiji (3 : 0) kot tudi v tekmi za tretje mesto proti Braziliji (3 : 1), vendar še enkrat so pokazali, da je že polno desetletje uigrana zasedba naravnost sijajna, na svetovnih prvenstvih se je namreč prvič res uveljavila kot vodilna. Jasno je, da je rod Urnauta, Vinčića, Gasparinija, Čebulja, Pajenka in ostalih zaradi osebne izkaznice zdaj res v zatonu, privoščili bi ji medaljo na tem prvenstvu (ki zagotovo ne bi bila nezaslužena), vendar moramo že takoj pripisati, da je ta selekcija prinesla Sloveniji tudi tri srebrne kolajne (2015, 2019 in 2021) na evropskih prvenstvih. Bi kdo samo pred desetimi leti stavil počen groš, da bomo kdaj četrti na svetu v moški odbojki?

Nadvse pozitiven je tudi obračun, ki so ga Slovenci poželi kot organizatorji oziroma gostitelji prvenstva. Stožice so gostile vrsto kakovostnih dvobojev na najvišji ravni, ki so privabili v Ljubljano gledalce in navdušence od blizu in daleč. Kdor je bil na prizorišču, je edino imel vtis, da mesto ni dihalo s SP-jem, saj obiskovalec v prestolnici dejansko ni vedel, da tam poteka vrhunski športni dogodek. Naj tu omenimo tudi nekatere mlade iz našega zamejstva, ki so sodelovali v zakulisiju dogodka kot prostovoljci.

Športni, tekmovalni poudarki s svetovnega prvenstva pred začetkom klubske sezone pa so bili, vsled zapisanega, iz našega gledišča izjemni. Slovenija, ki ima manj kot 10 tisoč registriranih odbojkarjev, četrta med 222 svetovnimi federacijami, Italija pa prvak – proti Poljski – sredi rdeče-belih Katovic. Evropsko prvenstvo v moški košarki – v času, ko nastaja ta članek, s podobnimi izgledi – pa je še v polnem teku …

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme