Slovenija: butična, neokrnjena ali zelena?

ZARADI BOLEZNI JE DEBATA PRESTAVLJENA!

Postojnska jama – Beletrinina debata

V sredo, 27. julija 2022, ob 19. uri bo v Postojnski jami Beletrinina debata Slovenija: butična, neokrnjena ali zelena?

O prihodnosti in perspektivah zelenega in butičnega turizma v Sloveniji bodo razpravljali gostje direktor Postojnske jame Marjan Batagelj, okoljevarstvenik, aktivist in kmet Uroš Macerl ter minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo dr. Aleksander Jevšek. Vstop na dogodek, ki bo potekal v živo in v neposrednem prenosu na Youtube kanalu Beletrine, je prost.

Butična petzvezdična destinacija, zelena, čista, raznolika, skriti biser na svetovnih lestvicah, to je le nekaj visokoletečih superlativov o Sloveniji. Ideja o lepi in zeleni Sloveniji je zakoreninjena malodane v vsakem Slovencu, in če prebiramo nedavne članke uglednega ameriškega medijskega giganta CNN, lahko sklepamo, da živijo Slovenci v pravljični deželi. Zaradi številnih možnosti doživetij v neokrnjeni naravi je ugledni popotniški vodnik Lonely Planet Slovenijo v minulem letu umestil v prestižno družbo 10 najboljših destinacij na svetu in kot vodilno destinacijo na področju trajnostnega razvoja. Na tem seznamu od evropskih držav najdemo le še Norveško. To so le le najodmevnejše uvrstitve dvomilijonske podalpske državice, ki jo vodilne spletne platforme, kljub majhnosti, redno postavljajo ob bok najlepšim zelenim destinacijam. Paradni konj slovenskega turizma so neokrnjena narava in fotogenične destinacije, ki so samo lani po podatkih Slovenske turistične organizacije privabile več kot dvesto tujih časnikarjev in spletnih vplivnežev. V tujih medijih so lani prešteli več kot 1920 objav, vrednih okoli 50 milijonov evrov.
Žal ima bleščeča zelena fasada tudi temnejšo plat. Uradni podatki namreč kažejo, da se biotska raznovrstnost v zadnjih desetletjih naglo zmanjšuje, zaradi ohlapnega izvajanja predpisov in dogovorov v okviru nacionalne in evropske zakonodaje pa je Evropska komisija v preteklosti zoper Slovenijo že sprožila več postopkov.
Kako zelena je torej slovenska država danes? Kakšna je prihodnost butičnega in zelenega turizma? S kakšnimi projekti bi morala naravo podpreti domača in evropska politika? O tem in drugih vprašanjih bo z omenjenimi gosti tekel pogovor, ki ga bosta vodila časnikarja Valentina Plaskan Jordan in Nejc Krevs.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme