Slovenija

Slovenija brez premisleka o svoji usodi!

Slovenija brez premisleka o svoji usodi!

Piše Marijan Drobež: Politika v naši družbi in državi

V novi številki revije Ognjišče se je Gregorju Čušinu zapisalo, “da je mesec julij pravi božji dar, namenjen temu, da se človek odklopi, odpočije in oddahne. Julij je od vseh mesecev v letu edini, ki ne premore nobenega praznika, ne državnega ne cerkvenega. Ves mesec je ena sama sobota, ki je namenjena oddihu in počitku. Dejstvo je sicer, da se julija dnevi začnejo že krajšati, vendar če se prej znoči, to le pomeni, da je še več časa, namenjenega počitku. Julij je tako prav zares praznični mesec, saj na urniku vseh dni vlada praznina, ki si jo zapolnim sam ali pa jo pustim prazno”.
Pravo presenečenje je, da se z uglednim in znanim sodelavcem revije Ognjišče v bistvu strinja tudi Nataša Luša, direktorica časnika Delo. V svojem prispevku, objavljenem 24. junija, ni niti z besedo omenila burne preteklosti omenjenega časopisa in tudi politično napačnih ravnanj posameznikov, ki so časnik vodili in upravljali, pač pa je napisala naslednje: “Manjka nam časa, zadovoljstva, nekaj brezskrbnosti, veselja, prijateljstva, pristnih vezi zaupanja. Ko boste naslednjič iskali popolno darilo za nekoga, ki vam je blizu, izberite nekaj iz tega nabora”.
Napisano so sicer dobre želje in pomeni resnično življenje za marsikoga, toda v resnici življenje stalno poteka in zato zahteva tudi ustrezna ravnanja in odzive ljudi, posebej tistih vodilnih, vplivnih in odločujočih. Zaradi tega se zdi aktualna in prepričljiva ugotovitev časnikarja in političnega komentatorja Janeza Markeža, ki je v časniku Delo, dan pred državnim praznikom, dnevom državnosti, zapisal, “da naš najpomembnejši državni praznik obeležujemo bez premisleka o prihodnosti Slovenije”. Po njegovem “se Slovenija nahaja na najnižji točki politične zavesti o sami sebi”. V sobotni prilogi časopisa Delo, 29. junija, pa je v komentarju, objavljenem na prvi strani zapisal, “da je Slovenija, podobno kot Evropska zveza, povsem izgubljena”.
O tem, kako naj se slovenska država gradi, razvija in potrjuje svojo istovetnost, obstajajo različna mnenja in nazori, vsekakor pa je res, da je Slovenija v ideološkem in politično nazorskem pogledu razdeljena na dva dela, dve približno enaki polovici. Vsaka bi hotela državo po svoji volji in zamislih. Morda je državni poglavar Borut Pahor zamudil priložnost, da bi o Sloveniji, kot si jo zamišlja, predstavlja in utemeljuje, kaj več povedal na proslavi ob dnevu državnosti, na Kongresnem trgu v Ljubljani. V nasprotju z mnogimi pričakovanji in željami se je zadovoljil zgolj z navedbo, “da je lastna država, zlasti za tako majhen narod, kot je slovenski, vrednota sama po sebi”.
Med slovenskimi politiki si očitno najbolj uspešno utira pot k svojim ambicijam premier Marjan Šarec. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

07.07.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!