Slovenija bo verjetno preprečila vstop Hrvaške v schengensko območje!

Upoštevaje razne dogodke, primere in dokazovanja najrazličnejših izvedencev, se zdi, da je v Sloveniji veliko slabega in komaj kaj dobrega in ustvarjalnega. Pri tem seveda ne mislim na množice delavcev in drugih zaposlenih v različnih dejavnostih, zlasti v gospodarstvu, ki marljivo delajo in ustvarjajo nove izdelke in dohodke, mnogi med njimi za nizko plačo. Država se sploh še ni začela ukvarjati s politiko in ukrepi, s katerimi bi ovrednotili dostojanstvo in vrednote dela, tudi v novi slovenski državi parlamentarne demokracije. Tudi zaradi omenjenih razlogov in vrzeli se dogaja, da je v Sloveniji na desettisoče ponudb za nove zaposlitve in delo, toda ponudnikov oziroma kandidatov za zaposlitev je premalo. Največ novih zaposlitev pponujajo v zdravstvu, turizmu in gostinstvu, gradbeništvu in v drugih dejavnostih, na primer v Pošti Slovenije. Mnogi, ki bi nemara lahko dobili zaposlitev za neomejen čas, zatrjujejo, “da se jim ne splača delati za tako nizke plače”. Kritično je, denimo, na Pošti Slovenije, kjer jim primanjkuje veliko pismonoš, a zaradi plače, ki znaša okoli 800 evrov neto na mesec, kar je premalo za znosno in dostojanstveno življenje, ne dobijo dovolj interesentov za zaposlitev. Pošta Slovenije jih išče tudi v tujini, brez večjega uspeha, najbrž tudi zato, ker bi se morali naučiti tudi slovenščine.
Težave so skratka mnoge in očitne, na strokovnih in tudi političnih ravneh. Grozi, da se bodo morali v Sloveniji sprijazniti z vpadi nezakonitih migrantov, ker oblast njihovih tokov in nasilja ne more več obvladati. To kljub temu da so na 40 kilometrih najbolj ogroženega ozemlja ob meji s Hrvaško vzpostavili okrepljene žične ovire. Mejo po novem, poleg redno zaposlenih policistov, pomagajo varovati upokojeni policisti, pa novi policisti, ki so bili usposobljeni posebej za službo ob slovenski južni meji, torej tisti s Hrvaško. Poleg omenjenih skupin policistov mejo pomagajo varovati tudi pripadniki slovenske vojske, opremljeni z oklepnimi vozili in z zagotovljeno pomočjo letal.
Zaradi slabih splošnih razmer v Sloveniji in razmišljanj o negotovi politični prihodnosti družbe in države veliko Slovencev, mladih in tudi starejših, odhaja v tujino in se nemara nikoli več ne bodo vrnili v domovino. O tem razni organi pogosto objavljajo nove podatke in podrobnosti. Zdaj je izseljevanje celo večje, kot je bilo v obdobju gospodarske krize. Pred dvajsetimi leti se je iz Slovenije izselilo manj kot tisoč državljanov, deset let kasneje pa se je številka dvignila na nad 4.700 izseljenih. Izračunali so, da se je v preteklih desetih letih iz Slovenije izselilo skupaj 70.348 slovenskih državljanov, kar je več kot imata Celje in Kranj skupaj prebivalcev. Dodati pa je treba opozorilo, da v omenjenih podatkih o izseljevanju iz Slovenije niso upoštevali tisočih mladih, ki po opravljenem študiju v Sloveniji vsako leto zapustijo domovino in se napotijo v tujino, kjer iščejo zaposlitev in boljšo prihodnost.
Violeta Bulc, ki bo do jeseni, torej še kakšen mesec, evropska komisarka iz Slovenije, je med službovanjem v Bruslju molčala o Sloveniji, prejemala pa seveda visoko plačo, neprimerljivo s plačami v Sloveniji, molčala pa tudi, ko so ji razne ankete pripisovale visoko mesto med najbolj znanimi in pomembnimi osebnostmi v Sloveniji. Ko je premier Marjan Šarec zavrnil njeno kandidaturo za nov mandat komisarke EU iz Slovenije, pa je sporočila in razložila v časniku Delo, “da Slovenija še vedno ne ve, kaj sploh hoče s svojo državo, kar je spoznala in občutila med delom v evropski komisiji”. Odgovoril ji je polemično in z drobcem sarkazma dr. Matej Lahovnik s trditvijo, “da bi v Sloveniji, če bi ta vedela, kaj hoče, Violeta Bulc ne mogla postati evropska komisarka”.
Toda zdaj v Sloveniji politika najbolj pozorno ocenjuje in vrednoti poteze in izjave nove predsednice evropske komisije, Ursule von der Leyer. Med obiskom v Zagrebu je bila polna navdušenja in hvalisanja o tem, da je Hrvaška velika zgodba o uspehu in vzor za druge članice EU. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Marijan Drobež: Najbolj odločno se za to zavzemajo v stranki Nova Slovenija, krščanski demokrati

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme