Slovenci v Italiji predstavili pereče točke

Fotografije: STA

Ljubljana / Srečanje s predsednico RS

Predsednica Nataša Pirc Musar se je v luči priprav na obisk v Rimu in Vatikanu v ponedeljek, 15. maja, v Ljubljani sestala s predstavniki slovenske manjšine v Italiji. Ti so ji predstavili prizadevanja za uveljavitev zajamčenega zastopstva v parlamentu v Rimu, predsednica pa jim je zagotovila, da bo bdela nad postopki vrnitve Narodnega doma slovenski skupnosti.

Srečanja so se udeležili slovenska senatorka Tatjana Rojc, predsednica SKGZ Ksenija Dobrila, predsednik SSO Walter Bandelj, predsednik paritetnega odbora Marko Jarc in deželni svetnik SSk Marko Pisani.

Predsednici Pirc Musar so predstavili položaj in izzive, s katerimi se soočajo. Pri tem so kot najpomembnejša izpostavili prizadevanja za uveljavitev zajamčenega zastopstva v italijanskem parlamentu, saj se zaradi korenitega zmanjšanja števila poslancev in senatorjev – kot posledice zadnje italijanske ustavne reforme – možnost izvolitve za Slovence zmanjšuje. Opozorili so tudi na problematiko izvolitve v deželni parlament FJK, ki je za slovensko manjšino ključnega pomena.

Dotaknili so se tudi vrnitve Narodnega doma in projekta Evropska prestolnica kulture (EPK) 2025, ki bo potekal v Novi Gorici in Gorici. Nataša Pirc Musar je sogovornikom zagotovila, da bo Slovenija na predsedniški ravni še naprej bdela nad postopki vrnitve Narodnega doma slovenski skupnosti, napovedala pa je tudi nadaljnjo podporo projektu EPK in izrazila pričakovanje, da bosta obe manjšini, tako slovenska v Italiji kot italijanska v Sloveniji, v kar največji meri izkoristili priložnosti, ki jih ta ponuja.

“Predstavnikom slovenske narodne manjšine v Italiji se iskreno zahvaljujem za njihovo predano delo, saj je njihova udeležba v javnem življenju bistvenega pomena za vsako demokratično družbo,” je ob srečanju poudarila predsednica Pirc Musar.

Predsednica se je danes sestala tudi s predstavnikoma italijanske manjšine v Sloveniji, poslancem italijanske narodne skupnosti v državnem zboru Felicejem Žižo, in Albertom Scherianijem, predsednikom obalne Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti. Spregovorili so o izzivih na področju gospodarstva in šolstva ter tudi o krepitvi dela zamejskih medijev.

Pirc Musar se bo konec tedna in v ponedeljek mudila na delovnem obisku v Italiji in Vatikanu. V okviru obiska se bo v Rimu srečala z italijanskim kolegom Sergiem Mattarello in v Neaplju obiskala pripadnike Slovenske vojske, na avdienci pa jo bo sprejel tudi papež Frančišek. Obisk prestavlja nadaljevanje rednega dialoga na najvišji ravni med Ljubljano in Rimom oz. Vatikanom.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme