Slovenci po svetu čutijo veliko povezanost z matično domovino

Minister Arčon na spletnem srečanju

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je 6. julija 2022 preko video povezave sestal s predstavniki slovenskih skupnosti po Evropi. Svoje aktivnosti so predstavili slovenski predstavniki iz Avstrije, Belgije, Češke, Francije, Irske, Italije, Nizozemske, Slovaške, Španije, Švedske, Švice in Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Na pogovoru so sodelovali tudi predstavniki Veleposlaništev RS.

Minister Arčon je izrazil svoje zadovoljstvo s prvimi srečanji s Slovenci zunaj matične domovine. Poudaril je, da med Slovenci tako v zamejstvu kot v zdomstvu in izseljenstvu čuti veliko pripadnost in povezanost z matično domovino. Povedal je, da si prizadeva, da se v Vladi RS sliši tudi glas Slovencev po vsem svetu, ne le v domovini. V ospredje je postavil učenje slovenskega jezika in vključevanje mladih, saj meni, da gre za dva izredno pomembna izziva, in dejal, da bo na naslednjih spletnih srečanjih povabil k predstavitvi Varuh človekovih pravic Republike Slovenije Petra Svetino, ki želi v prihodnje aktivnosti urada varuha razširiti tudi na Slovence po svetu. Minister je zbrane povabil k vključitvi k aktivnostim in promociji Evropske prestolnice kulture, ki bo leta 2025 v Novi Gorici in Gorici, ter napovedal največje srečanje Slovencev iz zamejstva in sveta, ki bo takrat.

Minister Arčon je izrazil željo, da se tovrstna srečanja s predstavniki slovenskih skupnosti, kot je tokratno, v prihodnje pripravljajo redno. Gre namreč za odličen način povezovanja in izmenjave izkušenj, ki omogoča tudi uradu, da učinkoviteje prispeva k izboljšanju njihove stvarnosti. Svoj pozdravni nagovor je končal z zahvalo in čestitko predstavnikom društev, organizacij, pa tudi veleposlaništev za ves dosedanji trud in aktivnosti, v korist Slovencev v državah, kjer delujejo.

Vsi prisotni so z velikim zadovoljstvom pozdravili virtualno srečanje, ki je bilo priložnost za navezavo medsebojnih stikov, pa tudi seznanitev z dobrimi praksami drugih. Uvodoma so zbrane nagovorili tudi predstavniki iz veleposlaništev Republike Slovenije v Franciji, Švici, Slovaški, na Nizozemskem, Češkem, Irskem, v Španiji, Veliki Britaniji, Avstriji in na Danskem. Na kratko so predstavili stvarnost Slovencev, ki živijo in delujejo v teh državah. V nadaljevanju so svoje delo in aktivnosti predstavili tudi prisotni predstavniki slovenskih društev in organizacij.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme