Slišim te!

Piše: Jožica Ličen

Teden karitas letos drugače

Letošnji, že trideseti Teden karitas nosi naslov Slišim te in poteka od 22. do 29. novembra. Glavni namen Tedna karitas je praznovanje dobrote, solidarnosti in ljubezni do bližnjega. In prav zato naslov Slišim te!

Kot vsako leto smo tudi letos v našem okolju načrtovali številne javne dogodke, toda skrb za zdravje nas in drugih se dogaja na daljavo. Najprej je bilo treba odpovedati Svečano akademijo in razstavo Umetniki za karitas pod naslovom ‘Vi ste luč sveta’ v dvorcu Lanthieri v Vipavi, odpadli so romanje sodelavcev na Ponikvo in Klic dobrote v Celju, dan odprtih vrat v Centru karitas in tudi nabirka Nedelje karitas. Pa kljub temu ne bo šlo lepo in dobro mimo nas.

Na spletne strani in FB Škofijske karitas Koper smo postavili razstavo Umetniki za karitas, tudi dan odprtih vrat vabi k virtualnemu ogledu našega dela, Klic dobrote bo iz studia TV Slo in po Radiu Slo in Radiu Ognjišče vabil k darovanju, na Nedeljo karitas bo po TV Slo sveta maša, ki jo bo daroval predsednik Slovenske karitas nadškof Alojzij Cvikl.

Res je marsikaj ostalo za zaprtimi vrati, toda vrata vseh 13 Centrov karitas v koprski škofiji so za ljudi, ki potrebujejo pomoč, odprta. Več kot 2.000  družinam in posameznikom, ki jim stalno pomagamo, so se pridružile številne družine, katerim se je v teh težkih časih zmanjšal dohodek. Tudi sodelavke so začutile drugačen ‘klic dobrote’ ter odgovorno in spoštljivo delijo materialno in finančno pomoč. Ni enostavno si nadeti masko, razkužiti roke in vse potrebno v skladišču in se z vso potrpežljivostjo prostovoljno odpraviti v Center karitas in se brez bojazni srečevati z ljudmi, ki potrebujejo pomoč. Redni dobavi hrane EU in nabavi iz sredstev Karitas so v nekaterih okoljih zmogli še izredne nabave, ki jih je v večini sofinancirala občina. Veliko je nujnih položnic, ki jih ljudje, zaradi izpada dohodkov, ne morejo poravnati. Tudi v tem primeru ostaja hvaležnost lokalni skupnosti in vam, dragi darovalci.

Velik doprinos pri lajšanju stisk ima program za otroke Popoldan na cesti in Center Bogdana Žorža, ki s pomočjo elektronskih medijev podpira otroke in starše. Kljub izrednim razmeram se je na virtualni način v podporo staršem pridružila še Šola za starše. Otroci in mladi pridno pišejo pisma, ki jih pošiljamo v Domove za starejše. Tudi  osebje, ki tem ljudem pomaga, rabi podporo, zato skrbno zbiramo darove, da bo tudi njih obiskal sv. Miklavž.

Tudi v Hiši Malorca, kjer bivajo brezdomni, ni šlo brez okužb in karantene, toda nesebična pomoč lokalne skupnosti, Zdravstvenega doma in Civilne zaščite, pa tudi brezdomnih, ki so iz hiše naredili pravi dom, je svetla plat solidarnosti. Težko je tudi v Dnevnem centru za brezdomne v Bertokih in prav ti ljudje potrebujejo kraj, kjer lahko poskrbijo za osnovno higieno.

Hvala lepa vsem ljudem dobre volje, če boste prisluhnili Klicu dobrote in darovali, sicer pa bo vsak evro prav prišel tudi Škofijski karitas Koper na TRR SI56 0475 0000 3155 558. Še vedno velja: Dobrodošli vsi, ki pomoč potrebujete, in Boglonaj vsem, ki pomagate.

Preberi tudi

Trije modri in stik planetov

Kristjani in družba

Božično obdobje z glasbo

Tržaška

Živeti v Bogu in iz Boga

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme