Slike v slikah, okna v drugi svet, v lepo, v presežno

Piše: Katja Ferletič

Čedad / Odprtje razstave likovnih del Hijacinta Jusse

Otroci vokalne skupine dvojezične šole v Špetru in solist Igor Černo so pod vodstvom dirigentke Polone Tominec in ob spremljavi prof. Davida Klodiča na klaviaturah prisrčno in v znamenju sodobne beneške ustvarjalnosti, s pesmimi nepozabnega kantavtorja Keka Bergnacha, uvedli prijeten večer, posvečen umetnosti.

V soboto, 13. novembra, je bilo namreč v cerkvi sv. Marije bičanih (S. Maria dei Battuti) v Čedadu odprtje obsežne razstave del umetnika Hijacinta Jusse z naslovom Moč poteze – La forza del gesto. V imenu KD Ivan Trinko je uvodoma pozdravila Jole Namor: “Govorimo o sodobni beneški ustvarjalnosti, saj se v Benečiji ne zadovoljujemo z ohranjanjem ljudskega izročila, podedovanega bogastva, a še naprej pišemo, pojemo, ustvarjamo v našem dialektu, mimogrede pa gojimo slovenski knjižni jezik.” Navzoče je pozdravila tudi čedajska županja Daniela Bernardi, saj je tradicionalna razstava, ki krajevnemu občinstvu predstavlja slovenske umetnike, tudi tokrat sad sodelovanja KD Ivan Trinko z Občino Čedad. Na predstavitvi je bilo veliko domačinov in “prijateljev iz Goriške”, prisotna je bila tudi predsednica ZSKD Živka Persi.

Predsednik Društva beneških umetnikov Hijacint Jussa je po rodu iz Petjaga, živi pa v Števerjanu. Diplomiral je na Državnem zavodu za likovno umetnost Maks Fabiani v Gorici, likovno vzgojo in risanje je poučeval na goriških slovenskih srednjih šolah. Vseskozi se je izpopolnjeval, v mladih letih na Akademiji v Benetkah, pred kratkim tudi na delavnicah s področja vizualne antropologije. Svoja likovna dela je začel razstavljati zelo zgodaj na samostojnih in skupinskih razstavah v deželi FJk in tujini, za svoje slikarstvo in tudi za filmsko produkcijo je prejel številne nagrade. Jussa je vsestranski ustvarjalec, ukvarja se s slikarstvom, filmom, fotografijo, ilustracijo, z grafičnim oblikovanjem, veliko logotipov slovenskih organizacij na Goriškem je sad njegovega dela. Tako pri likovni ustvarjalnosti in filmski produkciji kot pri kulturnem udejstvovanju živi razpet med rodno Benečijo in goriškim prostorom, kjer črpa navdih za svoje delo.

Umetnika in njegov opus je v soboto predstavil časnikar in umetnostni kritik Jurij Paljk: “Hijacint Jussa je izjemno skromen in tih mož, a plemenitega duha; tako je tudi njegovo slikarstvo. Kot umetnik je zavezan ekspresivnemu abstraktnemu slikarstvu, v katerem ne manjka odslikav vidnega in doživetega sveta, ne nazadnje narave”. Bele zidove cerkve sv. Marije bičanih krasi 42 likovnih del, ki predstavljajo še nepoznan svet Hijacinta Jusse. Paljk je razložil, da se umetnik giblje med vidnim in nevidnim svetom, ta svet pa je zaokrožen in v vsakem njegovem delu bomo našli detajl, ki nas bo spomnil na “naš svet od Benečije do morja in seveda Jussovih Brd, sredi katerih živi”. Harmonija umetnikove barvne palete govori o njegovih krajih, prostorih notranjega in zunanjega sveta. Po besedah Jurija Paljka si moramo dovoliti sanjati z umetnikom in slike v slikah, po katerih je tudi znan, lahko interpretiramo kot okna v drug svet, v to, kar “človeka dela človeka, umetnika pa naredi tistega, ki zna to upodobiti.” “Če bomo v njegovih zemeljsko obarvanih poljih zaznali beneško zemljo, bomo v njegovih imenitno barvnih nanosih našli tisti element, ki umentika odpira presežnemu,” je še dodal umetnostni kritik, ki je navzočim razložil, da je Jussova likovna govorica skladna, umirjena, likovna kompozicija pa uravnotežena. Na njegovih slikah ni enega samega elementa, ki bi rušil notranje ravnovesje celotnega likovnega dela.

Razstava Moč poteze – La forza del gesto je dvodelna: ljubitelji sodobne umetnosti si bodo slike Hijacinta Jusse v Čedadu lahko ogledali do 5. decembra, od torka do petka med 16. in 19. uro, ob sobotah in nedeljah med 11. in 19. uro; drugi del poklona Hijacintu Jussi, prikaz njegove filmske produkcije, pa bo na ogled v Beneški galeriji v Špetru od 19. novembra dalje. Razstavo spremljajo tudi drugi dogodki, in sicer srečanja z avtorji. Prvi gost bo v četrtek, 18. novembra, Dušan Šarotar, ki bo predstavil svoj roman Panorama, ki je letos izšel tudi v italijanskem prevodu. Teden kasneje, 25. novembra, bo na vrsti Angelo Floramo s svojo knjigo Come papaveri rossi, v četrtek, 2. decembra, pa bo Renato Quaglia z Markom Kravosom predstavil pesniško zbirko Zaleni okrišiji / Zelene krošnje. Srečanja z avtorji bo vodil Miha Obit, niz dogodkov pa se bo končal v soboto, 4. decembra, ko bo raziskovalka Liliana Spinozzi Monai, članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti, spregovorila o svojem raziskovalnem delu, z njo se bo pogovarjala Živa Gruden. Pri organizaciji razstav in spremnih dogodkov sodelujejo še Inštitut za slovensko kulturo, Beneška galerija, KD Rozajanski Dum, ZSKD in Združenje Mittelfest.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme