Slike nagovarjajo gledalca z žarečimi barvami

V tem času je v Tržaškem knjižnem središču na ogled razstava Deziderija Švare z naslovom Marine. Slikarska dela v tehniki akrila na platnu in lesonitu, ki so posvečena motivu, ki ga ricmanjski likovnik že vrsto let razvija, nagovarjajo obiskovalce z žarečimi barvami. Gre za prikaz minimalističnih interpretacij slikarjevega doživljanja obzorja, ki prinaša v razstavni prostor veselje.
Kot je na odprtju pojasnil Švara, ga je obzorje od nekdaj pritegovalo. Prvi spomin na vodoravni stik lesketajočega morja z nebom, ki ga je s svojega ricmanjskega doma videl v daljavi, sega pri njem v zgodnje otroštvo. To spominjanje predstavlja temelj, na katerem se njegova ustvarjalnost razvija.
O avtorju in razstavljenih slikah je na odprtju izčrpno spregovorila likovna kritičarka Jasna Merku’. Dela, ki jih umetnik prvič predstavlja, so manjšega formata in pestrih barv. “Pasovi različnih višin si sledijo na obzorju in zaradi simultanih barvnih kontrastov zavibrirajo, kot bi zapele večglasno”. Pogled na slikarska dela prinaša vedrino in omogoča, “da občutimo, da lahko najsvobodneje zaživimo v prostoru, ko dobimo pravi zalet, izhajajoč iz globin nas samih”.
Na odprtju se je Merkujeva zaustavila tudi pri metafizični razsežnosti obzorja (“Antonie de Saint-Exupery je videl v horizontu skrivnost, razprostran prostor, ki ga Bog ponuja naši želji po resnici”) in poudarila pozitivno naravnanost Švarovih del. Obzorja so po njenem mnenju tesno povezana tudi s sanjskim svetom. Slikar z barvno izbiro izpoveduje gledalcem svoje sanje in obenem prodira v bistvo.
V pogovoru, ki se je razvil ob koncu odprtja, je Švara dejal, da ga je kot otroka k likovnemu ustvarjanju spodbudil pogled na veliko in lepo fresko, ki v ricmanjski cerkvi ponazarja t. i. dobro smrt. Sam pri sebi je takrat odločil, da bo risal. Ker je izhajal iz preproste družine, je bil edino izrazno sredstvo pri hiši košček oglja iz domačega “špargerta”. Z njim je popacal steno sobe, zaradi česar je bil kaznovan.
Ker ga je v odraslih letih vseskozi spremljalo zanimanje za umetnost, je (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
Mch

TKS / Razstava del Deziderija Švare: Marine

Preberi tudi

Pesnik s fotoaparatom

Kultura

Kras in Oblakova poezija

Goriška

Jezikovnica (86)

Kultura

Jezikovnica (86)

07.06.2020

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme