Slabo poznate naših src tančine

Ženske v Molièrovih komedijah

pogovor z Diano Koloini, v torek, 8. marca, ob 18.30

Mala dvorana SSG

»Slabo poznate naših src tančine« je naslov knjige Diane Koloini o ženskih likih v Molièrovih komedijah, ki bo v torek, 8. marca ob 18.30 snov zanimivega pogovora v Mali dvorani SSG v Trstu. Temo bo obravnavala sama avtorica, nekdanja umetniška koordinatorka SSG, v pogovoru z novinarko Nevo Zajc. Odlomke iz Molièrovih komedij pa bosta podali igralki Tina Gunzek in Nikla Petruška Panizon.
Knjiga založbe LUD Literatura je predelana in esejizirana različica doktorske disertacije Diane Koloini Podoba in vloga ženske v Molièrovi komediografiji. Osrednji motivi ženskega vprašanja kot so dostop do izobrazbe, sodelovanje v javnem življenju, obvladovanje pisave (in moči, ki jo ta zagotavlja), pravica do svobodne izbire zakonskega partnerja in usmerjanja lastnega življenja so prisotni v podtekstu komedijske govorice, ki od nekdaj najučinkoviteje prikriva mnenja in stališča proti toku, v tem primeru v odnosu do izrazito patriarhalnega ustroja družbe. Poglabljanje te literature lahko pripelje do zanimivih ugotovitev glede pristopa komediografa, ki je človek svojega časa, kar pa ne pomeni, da odobrava ovire, ki ženskam onemogočajo samouresničevanje.
Izrazita ženska nota tega srečanja bo počastila Dan žena, izbira dneva in teme pa je vezana na letošnjo štiristoletnico rojstva Jean-Baptista Poquelina (znanega pod psevdonimom Molière) in na 120-letnico tržaškega Dramatičnega društva, ki je bilo ustanovljeno ravno 8. marca leta 1902. V odboru so takrat sedeli samo moški, v četrtem členu pravilnika pa je pisalo, da “društvu sme pristopiti vsakdo, bodisi moškega ali ženskega spola”. Ob letošnji obletnici je oblikovalec Andrej Pisani ustvaril logotip, ki bo odslej, v letošnjem letu spremljal promocijo tržaškega gledališča in predstavlja odsev žarometa z geslom “120 let vedno v igri”.
Popoldan v znamenju treh obletnic prirejata Slovensko stalno gledališče in Slovenski klub. Vstop je prost, zaradi omejenega števila sedežev pa je rezervacija pri blagajni gledališča priporočena.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme