Tržaška

Skupna slovesnost v Narodnem domu

Skupna slovesnost v Narodnem domu

Ob 99-letnici požiga

Enotna, ganljiva, množično obiskana. Tako bi lahko označili spominsko svečanost, ki so jo v soboto, 13. julija, v Narodnem domu prvič skupno priredili krovni organizaciji SSO, SKGZ in stranka Slovenska skupnost. Organizatorji so si želeli skupno prirediti spominsko svečanost, da bi na najboljši način obeležili obletnico tragičnih dogodkov, ki predstavljajo uvod v najtemnejše obdobje tržaške zgodovine, hkrati pa naj bi obravnavala tudi sedanjost in prihodnost tega pomembnega kraja. V Narodnem domu je leta 1904 zacvetela bogata kulturna, gospodarska in politična dejavnost Slovencev. V podtaknjenem požaru nacionalističnega nasilja so goreli glasbila, knjige, časopisi, gledališče, hotel in z njimi načrti Slovencev za sooblikovanje moderne, demokratične družbe v Trstu.
Tokratno obletnico so sooblikovali krovni organizaciji SKGZ in SSO, ki sta izraz civilne družbe Slovencev v Italiji, pa tudi stranka Slovenska skupnost, ki se je vsa pretekla desetletja redno spominjala obletnice požara, a tudi ostale slovenske in italijanske ustanove, ki negujejo spomin na Narodni dom. “Želeli smo si oblikovati skupno komemoracijo, in sicer tako svečanost, ki želi biti povezovalna in odprta za vse ostale tržaške skupnosti”, sta na začetku slovesnosti povedala predsednik SSO Walter Bandelj in predsednica SKGZ Ksenija Dobrila. Spomin na 99-letnico požiga našega, slovenskega hrama se je udeležilo veliko število visokih gostov, županov, javnih upraviteljev civilnih in cerkvenih oblasti. Poleg najvišjega gosta, predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, so bili prisotni župan Občine Trst Roberto Dipiazza, minister RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik, podpredsednik deželne vlade Riccardo Riccardi, senatorka Tatjana Rojc, poslanec RS Felice Žiža, veleposlanik RS v Rimu Bogdan Benko, generalni konzul Vojko Volk, veleposlanik Iztok Mirošič, deželna svetnika Igor Gabrovec in Danilo Slokar, rektor tržaške univerze Maurizio Fermeglia, konzul RS v Milanu Zorko Pelikan, predsednik Italijanske unije Maurizio Tremul ter 105-letni pričevalec krutega dogodka, ki je 13. julija leta 1920 pretresel našo skupnost, pisatelj Boris Pahor.
Svoj pozdrav sta prinesla tudi župan Roberto Dipiazza in podpredsednik Dežele FJk Riccardo Riccardi. Župan je poudaril predvsem dobro sodelovanje s slovensko narodno skupnostjo v preteklih letih, spomnil na pomembni koncert treh predsednikov na Velikem trgu leta 2010, ki je združil tri narode. Prav tako je tudi Riccardi omenil plodno sodelovanje med Deželo FJK in RS ter povedal, da si bo Dežela FJK prizadevala glede zajamčenega zastopstva slovenske narodne skupnosti na deželni in državni ravni. Sklenil je, da je o tem prepričan tudi guverner FJk Massimiliano Fedriga, ki žal “zaradi drugih obveznosti” ni bil prisoten. Sicer se je Massimiliano Fedriga srečal z Borutom Pahorjem pred slovesnostjo, toda prisotnost načelnika deželne vlade v Narodnem domu bi bil pomemben in močan znak za mir, sodelovanje in skupno sobivanje slovenskega in italijanskega naroda.
Na vrsti je bil govor predsednik republike Slovenije Boruta Pahorja. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

17.07.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!