Skupna moč turističnih kmetij brez meja

Piše: APE

Domača ponudba v sklopu Barcolane

V četrtek, 30. septembra 2021, je v osmici Fabec v Mavhinjah potekala tiskovna konferenca, na kateri so koordinacija AGRASLOMAK, Združenje turističnih kmetij Slovenije ter Deželna kmečka zveza predstavili skupno promocijo turističnih kmetij iz zamejstva in Slovenije na regati Barcolani – Barkovljanki. Na tiskovni konferenci so bili prisotni predsednik Kmečke Zveze Franc Fabec, tajnik Kmečke Zveze Erik Masten, zastopnik Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Vladimir Čeligoj, v okviru katerega deluje organizacija AGRASLOMAK, predsednik Združenja turističnih kmetij v Sloveniji Matija Vimpolšek, sekretarka ZTKS ter strokovna sodelavka za področje turizma na kmetijah na KGZS-Zavodu Celje Renata Kosi in Zoran Ožbolt, predsednik Kmečke izobraževalne skupnosti Gorski Kotar.

Vse te organizacije tesno in stalno sodelujejo med seboj pri raznih pobudah in dogodkih, prav tako tudi na regati Barcolani – Barkovljanki. Tu so prisotni že deveto leto, odkar se turistične kmetije iz Slovenije in zamejstva predstavljajo na skupnem prostoru pod nazivom Turistične kmetije brez meja. Med 7. in 10. oktobrom se bodo predstavile tri turistične kmetije, in sicer iz območja Primorske. Tu bodo lahko turisti oz. obiskovalci okusili in spoznali dobrote vseh kmetij.

Predsednik ZTKS Matija Vimpolšek je prisrčno pozdravil prisotne in povedal, da so zelo veseli, da se lahko turistične kmetije udeležijo Barcolane, kjer lahko predstavijo lastno kulinarično ponudbo in gostoljubje. Na voljo bo tudi katalog turističnih kmetij v Sloveniji, in to v različnih jezikih. Tajnik Kmečke Zveze Erik Masten je na kratko predstavil program letošnje izvedbe in povedal, da so tokrat želeli obogatiti ponudbo. Odločili so se, da bodo dodali nekaj novega in tako sklenili sodelovanje z novonastalim društvom SeaYou. Društvo sestavlja raznolika skupina delavcev, študentov, vinogradnikov, jadralcev, jamarjev in fotografov. Gre za skupino, ki se je v letošnjem letu odločila, da bo predstavila naše območje in razne lokalne pridelke na drugačen način. Novost je v tem, da lahko gostje uživajo in spoznajo dobrote na jadrnici ali pa na SUP deski. Obiskovalci Barcolane, ki bi se radi udeležili podobnih dogodkov, bodo cel teden imeli na voljo, s predčasno prijavo, jadrnico Why Not, ki bo vsak dan ponujala drugačna doživetja. Dogodki bodo potekali med plovbo v Tržaškem zalivu ali pa kar na pomolu. Četrtek bo namenjen pobudi v sodelovanju  z “Okusi Krasa”, združenja SDGZ; na njem bo sodelovala tudi gostinska šola AD Formandum. V petek bo na jadrnici potekala degustacija prosekarja v sodelovanju z Društvom Prosekarja ter Kmečke zveze. Jadrnica Why Not klasa elan E5 lastnika Batana Navtik se bo udeležila tako sobotne regate “Go To Barcolana from Slovenia” kot prave nedeljske regate. Na tiskovni konferenci sta pozdravila še predsednik KIS Gorski Kotar Zoran Ožbolt in sekretarka ZTKS Renata Kosi. Ožbolt je na kratko predstavil skupnost in povedal, da se z veseljem udeležujejo Barcolane ter sodelujejo z ostalimi zamejskimi organizacijami. Renata Kosi je besedam predsednika Vimpolška dodala, da so po enoletnem zatišju zelo veseli, da so ponovno prisotni v Trstu.

V koordinaciji AGRASLOMAK so prisotne štiri kmetijske zamejske organizacije, in sicer Deželna kmečka zveza Trst, Skupnost južnokoroških kmetic in kmetov iz avstrijske Koroške, Razvojna agencija Slovenska krajina iz madžarskega Porabja ter Kmečka izobraževalna skupnost Gorski Kotar iz Hrvaške. Cilj AGRASLOMAK je ta, da se lahko vse narodne skupnosti izven slovenskih meja povezujejo in sodelujejo med sabo.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme