Slovenija

Skupna lista SDS in SLS zmagovalka evropskih volitev!

Skupna lista SDS in SLS zmagovalka evropskih volitev!

Piše Marijan Drobež: Rezultati evropskih volitev na Slovenskem

Zgodilo se je, kar sta napovedovala in pričakovala velik del slovenske javnosti in politike. Na volitvah poslancev v evropski parlament je po številu glasov zmagala skupna lista Slovenske demokratske stranke in Slovenske ljudske stranke, ki je prejela okoli 27 odstotkov glasov od skupnega števila volilnih upravičencev. Sledi ji stranka Socialni demokrati z 19 odstotki glasov, potem Lista Marjana Šarca, ki je prejela okoli 16 odstotkov podpore, in še Nova Slovenija, krščanskih demokratov. Veliki poraženci volitev so stranke Desus, Levica, Slovenska nacionalna stranka in stranka Alenke Bratušek. Stranka modernega centra, ki jo vodi nekdanji premier in sedanji zunanji minister dr. Miro Cerar, je na volitvah prejela zgolj 1.58 % glasov podpore.
Volilna udeležba je bila sicer nekoliko višja kot na prejšnjih volitvah, toda kljub temu je znašala samo okoli 28 odstotkov od skupnega števila volilnih upravičencev, kar je ponovno najmanj od vseh držav članic povezave. Največ volivcev je glasovalo v volilni enoti Ljubljana, Center, najmanj pa v volilni enoti Maribor.
Skupna lista SDS in SLS je dobila tri poslanske sedeže, sledijo Socialni demokrati, ki so dobili dva sedeža, nadalje Lista Marjana Šarca z dvema, pa Nova Slovenija, krščanskih demokratov en sedež. V novi sestavi evropskega parlamenta bodo naslednji poslanci iz Slovenije: dr. Milan Zver, Romana Tomc, Franc Bogovič, Tanja Fajon, Milan Brglez, Irena Jojeva, dr. Klemen Grošelj in Ljudmila Novak.
Volitve v evropski parlament so zagotovo nov dokaz, da smo Slovenci po kulturi, zgodovini, zemljepisni legi in po vrednotah, ki nas zaznamujejo, evropski narod in država in da hočemo to tudi ostati. Nobena politična stranka in nobeno civilno-družbeno gibanje se nista izrekla zoper članstvo v evropski povezavi. Obstajajo pa seveda razni pomisleki in predlogi o njenem delovanju, denimo tudi o tem, kaj Evropska zveza sploh je in kako naj bi najbolje upoštevala in delovala v korist Sloveniji. Očitno je bila pretirana in nepotrebna trditev, zapisana v tedniku Demokracija, “da bi napačna odločitev na sedanjih volitvah lahko pomenila konec evropske civilizacije”. Nasprotno pa je bilo tehtno in utemeljeno sporočilo predsednika Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, nadškofa dr. Antona Stresa, “da se slovenski škofje zavzemajo za takšno Evropo, ki bo spoštovala krščanske korenine in vrednote”.
Slovenci sprejemajo in podpirajo EU tudi zato, ker lahko neposredno občutijo, da ohranja bistvene točke svoje vloge in delovanja, namreč svoboščine, prost pretok ljudi prek mej v državah članicah povezave, pa prosto kroženje blaga, kapitala in storitev. Novoizvoljena evropska poslanka Ljudmila Novak, iz stranke Nova Slovenija, krščanskih demokratov, zatrjuje, “da nameravani izstop (Brexit) Združenega kraljestva iz EU dokazuje, da nacionalisti in sebičneži nimajo načrtov za evropsko prihodnost, ampak želijo le razdirati”. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

02.06.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!