Skupen poklon žrtvam nacifašizma

Fotografije: damj@n

Slovesnost ob 25. aprilu v Rižarni

V ponedeljek, 25. aprila 2022, se je širše občinstvo lahko ponovno udeležilo slovesnosti ob prazniku italijanske osvoboditve v tržaški Rižarni. Množica ljudi se je skupaj s predstavniki oblasti zbrala v edinem nacističnem uničevalnem taborišču v Italiji, da bi se poklonila vsem žrtvam nacifašizma.

Svoj govor je prisotnim najprej prebral tržaški župan Roberto Dipiazza, ki je povedal, da je letošnji praznik osvoboditve še bolj občuten, saj mir in svobodo ogroža Putinova vojna. Govor tržaškega župana so prevedli tudi v slovenščino, tako kot tistega županje devinsko-nabrežinske občine Daniele Pallotta, ki ga je prebral nekdanji podžupan Walter Pertot. Županja je v svojem govoru poudarila pomembnost svobode in mirnega sobivanja. Danes se moramo teh vrednot spomniti in jih skupaj gojiti. Spregovorili sta tudi Lucrezia Flora za združenja partizanov in deportirancev ter Emanuela Fregonese v imenu sindikatov Cgil, Cisl in Uil. Vsi župani okoliških občin so se poklonili žrtvam s polaganjem venca. Prav tako so skupno storili tudi predsednik deželne vlade FJK Massimiliano Fedriga, tržaški prefekt Annunziato Vardè ter Občina Trst. Venec so položili tudi predstavniki številnih slovenskih in italijanskih delegacij. Prisotna je bila tudi senatorka Tatjana Rojc. Na slovesnosti so predstavniki tržaških verskih skupnosti darovali tudi verske obrede. Tradicionalno svečanost je obogatilo petje tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič. Med nastopom zbora so skavti in skavtinje SZSO stali v kroju in se tiho poklonili žrtvam.

Ob dnevu osvoboditve so se vsem žrtvam poklonili tudi pri spomeniku padlim v NOB iz Škednja, od Sv. Ane in s Kolonkovca v Istrski ulici, kjer je spregovoril prof. Jernej Šček. Prav tako so se s polaganjem vencev padlim v NOB poklonili tudi v vseh vaseh devinsko-nabrežinske občine. Polaganje vencev se je končalo pred spomenikom na nabrežinskem trgu, kjer sta spregovorila županja Daniela Pallotta in podpredsednik VZPI-ANPI Renato Kneipp.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme