“Skupaj zmoremo”

V četrtek, 9. julija 2020, je v prostorih bara Tabor na dvorišču Prosvetnega doma na Opčinah potekala predstavitev solidarnostnega sklada za pomoč slovenskemu športu v Italiji “Skupaj zmoremo”, ki si ga je zamislilo Združenje slovenskih športnih društev v Italiji.
Kot je v začetnem nagovoru povedal Eugen Ban, organizacijski tajnik ZSŠDI, je šlo za prvi dogodek v organizaciji ZSŠDI, odkar je pandemija novega koronavirusa prekinila njegovo delovanje. Zadnjega srečanja v živo se je spomnil tudi predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin, ki je naslednji prevzel besedo. Konec februarja so v sodelovanju z Edo Tours predstavili nov športni avtobus, ki pa je moral v naslednjih mesecih žal mirovati. Peterlin je poudaril, da pomeni ta zastoj življenja hud udarec za šport, ki seveda temelji na druženju, na medosebnem stiku. Pandemija, ki še vedno traja, je pri nas pustila globoke rane, ki jih bo težko ozdraviti.
Prav zaradi zaskrbljenosti, kako ponovno zagnati športno dejavnost pri nas, si je izvršni odbor ZSŠDI zamislil solidarnostni sklad, ki bi bil v tem kritičnem obdobju vsaj delno v pomoč včlanjenim društvom. Ta lahko namreč ponavadi računajo na pomoč oziroma sponzorstvo lokalnih gostinskih in trgovskih ustanov, ki pa se zdaj prav tako soočajo s hudo finančno stisko in morajo misliti predvsem na lastno preživetje. Zato ZSŠDI vabi vse, ki imajo za to dovolj sredstev, tako podjetja kot posameznike, da prispevajo v novoustanovljeni sklad, katerega prvi finančni podpornik je samo Združenje slovenskih športnih društev v Italiji.
Prispevki iz sklada bodo namenjeni izključno mladinskim odsekom naših športnih društev, in sicer tistim, ki imajo kot vsebinsko osnovo svojega delovanja skrb za ohranjanje in utrjevanje slovenske jezikovne in narodne identitete pri svojih članih.
Na četrtkovi konferenci so predstavili tudi krajši videospot, ki ga je pripravil Eugen Ban, na katerem je predstavljeno delovanje združenja, ki prav letos praznuje svojo petdesetletnico, skozi vseh pet desetletij. Prav zaradi te pomembne obletnice bi bilo še bolj protislovno in žalostno, da bi športno delovanje v našem zamejstvu začelo zamirati prav zdaj, je tudi poudaril Peterlin.
Zadnji je na dogodku pozdravil Adriano Kovačič, predsednik Zadružne kraške banke, dolgoletne partnerice ZSŠDI, ki je Združenju čestital za pobudo in zagotovil, da lahko ZSŠDI še naprej računa na njihovo pomoč. Kovačič je svoj nagovor končal s spodbudnim mišljenjem: verjame, da bomo lahko skupaj zacelili nastale rane.
Geslo, ki so si ga pri ZSŠDI zamislili za solidarnostni sklad, je: Moj dan za šport. Moj dar za šport. Pretekli četrtek je bil po dolgem obdobju spet dan za šport; zdaj pa je čas še za darove.
Mojca Petaros

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme