“Skupaj v istem čolnu”

Fotografije: Umetniki za karitas

28. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas

Od 16. do 19. avgusta 2022 se bo na Sinjem vrhu nad Ajdovščino dogajala 28. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas z geslom: “Skupaj v istem čolnu”. Projekt Umetniki za karitas izvaja Škofijska karitas Koper (ŠKK) pod vodstvom Jožice Ličen.

Udeleženci letošnje kolonije so: Venko Cvetkov, Mirta Diminič, Alda Grudina, Ana Maraž, Matjaž Mauser, Žiga Okorn, Miha Perčič, Jasmina Rojc, Blaž Rosa, Andreja Srna in Metka Vovk Mauser.

Kolonijo strokovno spremlja Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka. Za gostoljubje skrbi družina Vidmar iz Sinjega vrha. 

Pravilnik projekta Umetniki za karitas je bil na Upravnem odboru ŠKK in od strokovnih sodelavcev potrjen v marcu 2022.

Ob ustvarjanju in druženju bodo med kolonijo potekali še naslednji spremljevalni dogodki.

V torek, 16. avgusta 2022, ob 17. uri bo v cerkvi Angelov varuhov na Otlici predsednik Vipavske območne karitas, g. Tomaž Kodrič, daroval sveto mašo za zdravje in blagoslov tistih, ki so doslej darovali svoj čas in svoj talent za kolonijo in za njihove družine. Po sveti maši se bodo udeleženci ob njegovem grobu spomnili pokojnega Hieronima Vidmarja, ki je pred 28 leti z odprtimi rokami sprejel kolonijo Umetniki za karitas, ter drugih pokojnih sodelavcev te kolonije.

V sredo, 17. avgusta 2022, bo dan namenjen medijskim predstavitvam.

V četrtek, 18. avgusta 2022: “Srečanje z likovno kolonijo Umetniki za karitas”: ta dan so povabljeni vsi prijatelji umetnosti in dobrodelnosti, ki bi se želeli z umetniki družiti.

Ob 17. uri bo na ogled razstava nastalih del, sledil bo kulturni program na prostem:

– gledališka točka otrok iz OŠ Otlica pod vodstvom Ivice Vidmar in

– glasbeni vernissage / violinski sprehod med slikami, ki ga bo izvedla Inga Ulokina, mag. art, ak. violinistka 

Zbrane bo nagovoril in se umetnikom zahvalil koprski škof dr. Jurij Bizjak.

S prireditvijo se bo končala akcija “Dvigalo za Jožico”.

Razstava nastalih in darovanih del bo na Sinjem vrhu do konca septembra.

Geslo kolonije in razstav 2022/2023 “Skupaj v istem čolnu” se navezuje na papeževe besede, ki jih je izrekel ob začetku epidemije in nas je želel z njimi opogumiti, da bomo zmogli tudi preko nenapovedane in pobesnele nevihte, pred katero smo se znašli. “Zavedli smo se, da smo vsi na istem čolnu, vsi krhki in izgubljeni, obenem pa pomembni in potrebni, vsi poklicani, da skupaj veslamo, vsi potrebni vzajemne tolažbe. Na tem čolnu … smo vsi. (Papež Frančišek).”

Epidemiji so se pridružile nove preizkušnje, vojna, rast cen življenjskih dobrin, naravne katastrofe … Gre za preizkušnje, ki jih lahko premagamo le skupaj, s sodelovanjem, razumevanjem drug drugega in odprtostjo za pomoč svojemu bližnjemu. Drug drugega lahko rešimo, obdržimo v našem čolnu in le s skupnimi močmi ter Božjo pomočjo bomo priveslali na cilj.

Dar od nastalih del bo zato letos namenjen dužinam, ki so jih te in druge preizkušnje še posebej zaznamovale.

Preberi tudi

Sveča v vetru in spomin  na življenje

Kristjani in družba

S plemenito srčnostjo iskati lepo in dobro

Kristjani in družba

Več kot samo glasbeni večer

Goriška

Kaos z odpadki

Goriška

Kaos z odpadki

02.03.2024

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme