Skupaj so počastili svetovni dan čebel

Piše: APE

Praznovanje v Miljah

V petek, 19. maja 2023, se je na vrtu Celodnevne osnovne šole Albin Bubnič v Miljah zbralo veliko število staršev, učencev in drugih sorodnikov, da bi skupaj z otroki in Društvom slovenskih čebelarjev Trst počastili svetovni dan čebel. V soboto, 20. maja 2023, smo namreč praznovali šesti svetovni dan čebel, ki je namenjen ozaveščanju izrednega pomena čebel. Poleg tega je tudi priložnost, da se svetovna javnost seznani, kaj so sploh čebele in čemu koristijo.

Letos so torej člani društva, učenci COŠ Albin Bubnič in malčki Otroškega vrtca Mavrica pripravili čudovito prireditev. Učenci so pred številnimi zbranimi zapeli slovenske pesmi in uprizorili krajšo igrico, malčki otroškega vrtca pa so zapeli in tudi zaplesali. Glavno misel je na popoldanski prireditvi podal predsednik Društva slovenskih čebelarjev Trst Danijel Novak, ki je najprej poudaril, da je slovenska vlada na pobudo predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča predlagala Združenim narodom, naj se uvede svetovni dan čebel. 20. maj je bil nato izbran, ker se je na ta dan leta 1734 v Breznici na Gorenjskem rodil slikar in čebelar Anton Janša. Svoje misli je nato Novak namenil podnebnim spremembam, ki ogrožajo življenje in delovanje čebel. Tudi mi sami ogrožamo čebele z vedno večjo uporabo akaricidov, insekticidov in herbicidov, je še dodal. “Postajamo tudi vedno večja potrošniška družba, ki ustvarja ogromno škodljivih odpadkov, ki niso vedno zbrani, kot je treba.” Čebelarjem in še posebno čebelam bi morale vse svetovne oblasti posvetiti veliko več pozornosti, saj nam te marljive žuželke z opraševanjem priskrbijo vsako tretjo žlico hrane. Praznovanje svetovnega dne čebel bodo čebelarji društva skušali v prihodnje izvesti tudi v drugih tržaških občinah, je še sklenil predsednik Danijel Novak.

Praznik so skupaj z otroki in starši obeležili tudi generalni konzul Republike Slovenije v Trstu Gregor Šuc, predsednica Društva Slovencev miljske občine Fiorella Benčič in župan miljske občine Paolo Polidori. 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme