Skupaj je treba graditi prihodnost

Piše: APE Fotografije: JMP

Tiskovna konferenca SSO in SKGZ

V četrtek, 23. decembra je v prostorih Narodnega doma v Trstu potekala tiskovna konferenca Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij. Predsednica SKGZ Ksenija Dobrila in predsednik SSO Walter Bandelj sta povzela celotno delovanje minulega leta ter predstavila prihodnje projekte in načrte. 

Kljub težavam, ki jih je povzročila pandemija v minulem letu, je vseeno prišlo do pomembnih in zanimivih dogodkov. Pomembno je omeniti vrnitev Narodnega doma v Trstu in Trgovskega doma v Gorici slovenski narodni skupnosti ter srečanje predsednikov Republike Slovenije in Italije. Zadnja leta so prinesla s sabo spremembo in to bo od sedaj treba upoštevati ter gledati naprej na nov način. Tako predsednica Ksenija Dobrila kot predsednik Walter Bandelj zaključujeta daljše mandatno obdobje, saj bo prihodnje leto volilno leto za obe organizaciji. Delovanje SKGZ, je povedala Ksenija Dobrila, je artikulirano skozi tri pokrajine, in sicer Tržaško, Videmsko in Goriško, katere so v minulem letu gostile pomembna dogajanja. Goriška pokrajina je bila letos v ospredju. Pomembno je omeniti dan državnosti junija meseca na Trgu Evrope, kjer so bili prisotni najvišji deželni predstavniki, oktobra meseca sta se srečala predsednik Italijanske republike Mattarella in predsednik Republike Slovenije Pahor in obiskala kulturna in družbena središča v Gorici in Novi Gorici. Sledil je obisk ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helene Jaklitsch pri naših slovenskih društvih. Poudarila je pomen Trgovskega doma, kamor sta se preselili Narodna in študijska knjižnica ter Glasbena matica. Knjižnica je res zaživela kot multikulturno središče, kjer potekajo raznorazna srečanja različnih vsebin. Kar se pa tiče Videmske pokrajine, je vreden omembe projekt IKARUS, ki je doprinesel kulturno-turistične vsebine vzdolž celotne meje videmske pokrajine. Obe krovni organizaciji sta bili seveda med partnerji projekta. Operativno sta sodelovali tudi pri drugih večjih projektih. V tržaški pokrajini pa je treba omeniti deželno konferenco o zaščiti jezikovne manjšine, ki ni bila samo fotografija trenutnega stanja, ampak tudi priložnost za oblikovanje novih idej in projektov. Konec naslednjega leta pa bi moral dokončno zaživeti Narodni dom pri Sv. Ivanu, ki bo dom društev, raziskovalnega središča in knjižnice. 

Predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj je v sklepnih mislih o minulem letu opozoril, da niso bili lahki časi, doživeli smo negotovostt, ki je popolnoma spremenila naše delovanje in življenje. Organizacije so delale nekoliko manj, toda to mora biti izziv za nov začetek, ki naj bo poln energije in pozitivnosti. Omenil je vrnitev Narodnega doma slovenski narodni skupnosti, obisk dveh predsednikov republike tako v Narodnem domu kot pri spomenikih v Bazovici. Walter Bandelj si za novega predsednika SSO želi mlado osebo, polno idej, delavno in pripravljeno na sodelovanje med krovnimi organizacijami. Poleg sodelovanja na civilni ravni si želi, da bi krovni organizaciji sodelovali tudi v politiki. Če si želimo večjih uspehov je treba misliti na sodelovanje, ne glede na politično usmerjanje. Dokaz takega sodelovanja je gotovo imenovanje Gorice in Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025.  Glede avtonomije slovenskega šolstva, pa je predsednik prepričan, da je Igor Giacomini pravilna in edina oseba, ki lahko to avtonomijo doseže. Naslednje leto je sklenil Bandelj, bodo tudi odprli prenovljeno zgodovinsko in pomembno stavbo, ki je na Placuti v Gorici in bo lahko ponovno postala pomembno slovensko kulturno središče v mestu. Vsi skupaj si želimo, da bi pandemija hitro šla mimo, da bi vsi skupaj gledali naprej z novim pogledom in da bi z dialogom ustvarili nova sodelovanja, sta tiskovno sklenila predsednika.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme