Goriška

Škrljanci v objektivu Joška Prinčiča

Škrljanci v objektivu Joška Prinčiča

Tematska razstava v Sovodnjah ob Soči

V soboto, 8. decembra, so v Škrljah, predelu Sovodenj ob Soči, odprli poulično fotografsko razstavo avtorja Joška Prinčiča “Živijo Škrljanci”. Ob prisotnosti županje Alenke Florenin in številnih vaščanov je razstavo in avtorja predstavil mojster fotografije Rafael Podobnik.
Avtor trajne razstave Joško Princič, eden izmed ustanoviteljev slovenskega goriškega fotokluba “Skupina 75”, je pripravil več fotografij starejših prebivalcev Škrlij. V Škrljah je Prinčič, ki živi v Križu pri Trstu, preživel svoja otroška leta, razstavo pa je poimenoval po napisu, ki že od leta 1881 krasi škrljanski vodnjak. Tematska razstava na prostem je sestavljena iz trinajstih plastificiranih črno-belih fotografij, ki visijo na štirih različnih lokacijah. Prinčič je fotografiral obraze, gube in nasmehe ljudi, s katerimi je preživel svoja mlada leta. Navadne, preproste, domače ljudi med opravljanjem vsakodnevnih opravil, njihovega poklica ali hobija, je gledal s svojim umetniškim očesom in jih z objektivom fotografskega aparata izrazito ovekovečil.
Na odprtju razstave se je zbralo veliko domačinov. Ponosno so zapeli pesmi Na Kržadi se udobimo in Škrljanska klapa, sledilo je družabno srečanje. Sobotno predstavitev Prinčičevih fotografij so izkoristili tudi za odkritje treh tabel z ledinskimi imeni, ki jih je v Škrljah postavila občinska uprava s prispevkom nekdanjega odbora proti sežigalnici. Odbor, ki se je pred leti boril za zaprtje industrijskega objekta, zelo škodljivega za okolje in prebivalce, je imel na razpolago še približno 500 evrov, njegovi člani, s predsednikom Julijanom Čavdkom na čelu, pa so občinski upravi predlagali, da bi ta sredstva izkoristili za uresničitev projekta v korist vsem vaščanov. Tedaj so prav Škrljanci predlagali namestitev novih tabel s starimi toponimi, tako se je občinska uprava odločila in tabele so obesili na že obstoječe stebre ob vhodih v različne predele vasi – v Škrljah, Legeru, Vasi, Britofu, Duscah in na Kržadi. Sovodenjska županja Alenka Florenin je sporočila, da so do zdaj skupno namestili devet tabel, upajo pa, da bodo lahko stara ledinska imena ovrednotili tudi v nekaterih drugih predelih Sovodenj in v drugih bližnjih zaselkih. Tako županja kot drugi Sovodenjci pa bi zelo radi občudovali umetniške fotografije še v drugih predelih vasi. Sovodnje ob Soči ponovno odkrivajo svojo identiteto z novimi cestnimi tablami, fotografije Joška Prinčiča pa so priča navezanosti na tradicijo, spomine, okolje in dobre ljudi.
KF

24.12.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!