Skrivnostna lepota gregorjanskega petja

Piše: Rossana Paliaga

RožacMednarodni seminarji Verbum Resonans

Srednjeveška glasbeno-duhovna dediščina ima poseben čar že ob samem poslušanju. Skrivnostno lepoto gregorijanskega petja pa lahko občuti, predvsem kdor se neposredno ukvarja z raziskovanjem in izvajanjem tega repertoarja. Nedaleč od Gorice, v opatiji v Rožacu, so pred devetindvajsetimi leti začeli prirejati mednarodne seminarje gregorijanskega petja Verbum Resonans, ki ponujajo redno možnost izpopolnjevanja na tem področju in so v tej dolgi dobi postali referenčnega pomena. Ustanovila sta jih priznani raziskovalec Nino Albarosa in takratni predsednik deželnega zborovskega združenja Usci Sante Fornasier s prepričanjem, da bodo tečaji kmalu prerasli strokovni okvir in bodo privabili tudi začetnike. Po skoraj treh desetletjih se ljubitelji gregorijanskega petja še vedno vsako leto v polnem številu srečujejo na teh seminarjih, kjer izkušeni glasbeniki in pevci brez poglobljenega glasbenega znanja, svetovno znani strokovnjaki in preprosti navdušenci iz vse Evrope delijo svoje izkušnje na več ravneh.

Letošnja izvedba je potekala v znamenju spomina na pred kratkim preminulega ustanovitelja Nina Albaroso, ki je bil eden od učencev očeta gregorijanske semiologije, patra Eugèna Cardina. Sicilijanski profesor je poučeval na raznih italijanskih univerzah, je avtor strokovnih publikacij in eden od ustanoviteljev mednarodnega društva za gregorijanske študije AISCGre ter strokovne revije Studi Gregoriani.

Seminarji Verbum Resonans 2023 so se začeli s simpozijem, ki je bil namenjen spoznavanju opusa Nina Albarose. Spregovorili so docenti tečajev, njegovi nekdanji učenci Bruna Caruso, Carmen Petcu, Francesca Provezza in Michał Sławecki. Simpozijski del sta sklenila maša v latinščini v cerkvi opatije in petje skupine Schola gregoriana Albarosa, ki je nastala lani ravno iz želje dolgoletnih tečajnic. Raziskovalcu je bil posvečen tudi zaključni koncert seminarjev: program so sestavljale skladbe, ki jih je profesor na poseben način poglobil in jih je najraje izvajal. Peli so tečajniki, praviloma v ločeni, ženski in moški zasedbi (nekatere skladbe pa so izvajali tudi v mešani zasedbi). Začetek koncerta je bil posebno sugestiven, saj je občinstvo lahko poslušalo krajši posnetek s petjem samega Albarose.

Ljubiteljem gregorijanskega petja je Verbum Resonans v sklopu študijskega tedna ponudil še dva koncerta priznane ženske skupine Mediae Aetatis Sodalicium iz Bologne, ki jo je Albarosa ustanovil in vodil (zdaj deluje pod vodstvom Brune Caruso). Prvi, v cerkvi samostana na Kostanjevici, je potekal v sklopu sodelovanj z društvom Seghizzi ob šestdesetletnici zborovskega tekmovanja. Program se je osredotočil na like svetnic v srednjeveški literaturi v treh glasbenih poglavjih v čast Luciji, Agnes (Neži) in Agati. Hišni predstojnik frančiškanskega samostana, pater Niko Žvokelj, je v svoji dobrodošlici skupini in občinstvu izrazil zadovoljstvo ter ponos, da je koncert lahko oblikovala vrhunska skupina na tem posebno gostoljubnem področju, obenem pa priznal osebno navezanost na gregorijansko peto molitev, saj je ob njegovem posvečenju pred štirimi desetletji zazvenela znamenita Missa De Angelis.

Raznoliko občinstvo je na vseh koncertih doživljalo enotni skupinski zvok, tekoče glasbeno dogajanje, poudarjanje besedila v odnosu do nevmatskih znakov, specifičen način dirigiranja. Enoglasno petje je na tem področju lahko zelo kompleksna stvar, saj zahteva odločen premik od vseh modernih glasbenih in izvajalskih pravil, ki oblikujejo zborovsko rutino.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme