Skrivnost narave na platnih

Piše: Fotografije:

Repen / Odprtje razstave Livia Možine

V sugestivni lokaciji Kraške hiše so v petek, 30. junija, odprli zanimivo razstavo Barve čustev slikarja Livia Možine. Prisotne je pozdravil predsednik Zadruge Naš Kras Edi Kraus, ki je bil počaščen, da lahko gosti umetnika, ki je pred 50 leti razstavljal prav v tem prostoru. “Takrat ga je predstavil moj oče,” je še razkril Kraus.   

“Cvetoča drevesa, ki se dvigajo proti nebu, prepletenemu z nežnimi raznobarvnimi oblaki, lahkotne teksture cvetnih listov, ki vibrirajo v skrivni podrasti, ognjeno rdeče listje, ki se odseva v tihih lužah, starodavni, a dobro znani podeželski kotički … neskončna lepota. Paleta Livia Možine, tržaškega umetnika z več kot šestdesetletnim umetniških ustvarjanjem za seboj, je preplet barv in odtenkov, ki ujamejo trenutke svetlobe, utripe življenja, ki daleč presegajo obrise konkretne podobe, da bi sporočili pravi vrtiljak čustev. V svojih slikah Možina predstavlja minevanje letnih časov s prefinjenim in dragocenim realizmom. Umetnik rad upodablja natančen trenutek v naravi, pripoveduje zgodbice, ki večkrat uidejo raztresenemu opazovalcu, ne pa pesniku realnosti, kot je on,” je o razstavi zapisala kritičarka Gabriella Dipietro, ki je na prijetnem poletnem večeru tudi predstavila umetnika. Možina se ima za samouka, saj je risal že od mladih nog. Na šoli je upal, da bo dobil širše informacije o svetu slikarstva, kar se žal ni zgodilo, saj so bili profesorji takrat bolj usmerjeni v učenje abstraktizma in konstruktivizma, umetniških smeri, ki jih v sebi ni čutil. Ostal pa je radoveden, se vedno učil, dokumentiral, se informiral in obiskoval številne razstave. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je spoznal hiperrealizem in se v tej smeri tudi prepoznal. V delih Možine opazimo neverjetno natančnost prikazovanja. Pri rožah, rastlinah je izredno natančno upodobljen vsak listič, obenem pa so prava poezija, saj ob estetski lepoti zaznamo tako krhkost kot moč narave, ki pravzaprav predstavljata tudi krhkost in moč našega življenja. V poslikani pokrajini je več elementov, ki se spajajo med sabo in ustvarjajo celoto oz. sinhronost. V tem je Možina pravi mojster, je poudarila kritičarka in dodala, da se v njegovih delih prepletata narava in čustva na taki ravni, kot da bi umetnik razumel globoko skrivnost narave.

Mitja Petaros je prisotnim predstavil monografijo, ki so jo pri založbi Mladika posvetili slikarju ob 80-letnici. Knjiga je nastajala dalj časa, saj jo je kot urednik želel natančno zasnovati, a tudi zaradi pandemije, ki je vse stvari upočasnila. Petaros je zadovoljen s končnim izdelkom in je dejal, da si tako publikacijo Možina zasluži. Umetnik razstavlja skoraj 60 let, vedno je zelo ponižen in nikoli ni silil v ospredje. Knjiga ni običajna monografija in v njej niso zgolj navedeni podatki o slikarju. Izpostavljene so umetnine, zato je monografija slikovno zelo bogata. Namesto običajnega življenjepisa je objavljen pogovor z umetnikom, za katerega je poskrbela Gabriella Dipietro, in zapisanih več anekdot iz umetnikovega življenja. Livio Možina je mednarodno priznan umetnik, zato so poskrbeli, da je delo trijezično, v slovenščini, italijanščini in angleščini.

Na večeru v Kraški hiši, ki ga je glasbeno popestril harmonikar Aleksander Ipavec, so sledili ogled razstave, sproščen pogovor s slikarjem in veselo druženje.

Razstava bo odprta do 30. julija 2023 ob nedeljah in praznikih od 11.00 do 12.30 in od 15.00 do 17.00.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme