Skrb za čebelarstvo, območje in izročilo

Društvo slovenskih čebelarjev – Trst je z odločnim korakom stopilo v javnost in tržaškim čebelarjem ter vsem ljubiteljem domače zemlje pokazalo svoje cilje delovanja. V petek, 4. oktobra, je bila namreč na Padričah prijetna slovesnost, na kateri je spomladi ustanovljeno društvo odkrilo svoj grb in se predstavilo po ustanovnem občnem zboru, ki je bil 12. aprila v Repniču. Po zgledu številnih društev, organizacij in združenj, ki delujejo v našem manjšinskem prostoru, so si – menda prvič v zgodovini – omislili društvo, ki bi na Tržaškem skrbelo za čebelarje in spodbudilo to plemenito dejavnost. V teh mesecih so se člani redno sestajali, čeprav pogoji niso bili najboljši, saj so se brez sedeža selili iz kraja v kraj, nazadnje pa so se ustalili na Padričah, kjer je Koordinacijsko združenje kraških vasi velikodušno odstopilo sobo v nekdanjem begunskem naselju.
Na večeru je predsednik Danijel Novak v nagovoru predstavil delovni program, ki temelji na širjenju in utrjevanju čebelarstva na Tržaškem, še zlasti med mladino, in na opozarjanje o vlogi, ki jo imajo čebele pri ohranjanju biotske raznolikosti in čistega naravnega okolja. Vse to si prizadevajo uresničevati v sozvočju s Čebelarskim konzorcijem za tržaško pokrajino, povezovali pa bi se radi tudi s sorodnimi društvi v neposredni okolici in s Čebelarsko zvezo v Sloveniji. Aprila so se tudi domenili, da bodo izpeljali natečaj za pridobitev društvenega grba, izbran pa je bil osnutek Maura Kralja iz Trebč, ki prikazuje Tržaško od Milj do Devina pod Triglavom in zvezdami Celjskih grofov, na satu v čebelarjevih rokah pa je šest čebel, ki ponazarjajo šest tržaških občin.
Srečanja se je udeležilo več uglednih gostov, ki so izrazili podporo društvu in najboljša voščila za delovanje, omenjamo deželna svetnika Igorja Gabrovca in Stefana Ukmarja, predsednika tržaškega konzorcija čebelarjev Aleša Pernarčiča, predsednika sežanskega čebelarskega društva Ivana Atelška in predstavnika koprskih čebelarjev Marina Jugovaca.
Predstavitev, ki se je končala s prigrizkom in pokušnjo raznih vrst medu, je obogatil nastop pevskega zbora Tončka Čok iz Lonjerja pod vodstvom Manuela Purgerja, kavo je poklonil Fabrizio Polojaz, ustanovitelj podjetja Primo Aroma, saj so jo po prihodu v Evropo sladkali z medom. Tržaški čebelarji so predstavili tudi svojo novo spletno stran, ki jo je izoblikoval Aljoša Novak, dosegljiva pa je na naslovu www. dsctrst. eu.
M. R.

Predstavitev Društva slovenskih čebelarjev – Trst

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme