Škratkov zvezek med otroki

Piše: UP

Izšel je na spodbudo SKGZ in SSO, v sodelovanju z revijama Galeb in Pastirček

V pandemiji novega koronavirusa se je svet obrnil na glavo tudi otrokom, ki se v lanskem šolskem letu po pustu niso več vrnili v šole in vrtce, vse do letošnjega začetka šolskega leta. Institucije civilne družbe in dve medijski hiši sta takrat želeli izkazati podporo šolskemu svetu. Na Deželnem sedežu Rai so najprej potencirali pravljice za dobro jutro, nato pa so razmišljali še o kakem projektu. Poleg oddaj, ki so jih otroci poslušali v prvem valu epidemije, je tako zdaj nastal še Škratkov zvezek.

Urednica radijske oddaje Lucija Tavčar je na torkovi novinarski konferenci dejala, da so z avtorico zgodbic Valentino Destri razmišljali, kaj bi lahko ponudili otrokom, da bi tudi v času, ko se šolajo na daljavo, še vedno bili v stiku s slovenščino, da jezika ne bi samo poslušali, ampak od njega odnesli čim več. Tako so nastale radijske oddaje o škratku Kajčku, ki so od marca do junija 2020 delale družbo otrokom trikrat na teden. Avtorica je povedala, da so pripravili 39 oddaj, ki so imele vedno enako strukturo. Poleg radijske oddaje je otroke na Facebookovem profilu Slovenskih programov Rai in na Primorskem dnevniku otroke vsak teden pričakal nov delovni list, ki ga je ustvarila urednica in ilustratorka Živa Pahor. Ilustratorka je dejala, da so lahko z delovnimi listi otroke spodbudili še h kakšni dodatni dejavnosti.

Krovni organizaciji SSO in SKGZ pa sta sklenili, da bi bilo lepo, če bi ves material združili v zvezek v sodelovanju z otroškima revijama Galeb in Pastirček. Tako je nastal Škratkov zvezek, ki so ga dobili v dar vsi otroci, ki obiskujejo zadnja dva letnika vrtca in prva dva razreda osnovne šole. Obenem sta krovni organizaciji poskrbeli, da so starši dobili tudi brošuro Dvojezično otroštvo: Navodila za uporabo, ki jo je že pred časom v sklopu projekta JezikLingua napisala pishologinja Suzana Pertot.

Na torkovi konferenci sta pozdravila tudi predsednica SKZG Ksenija Dobrila in predstavnik SSO Julijan Čavdek ter odgovorna urednica programskega oddelka Rai Martina Repinc, prisoten je bil tudi odgovorni urednik Primorskega dnevnika Igor Devetak. Za jezikovni pregled Škratkovega zvezka je poskrbela Andreja Kalc s Slorija, grafično ga je oblikoval Peter Ferluga iz podjetja PiKa, tisk pa so zaupali Grafici Goriziani.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme