Skozi naše humanistične oči

Piše: SD

Gorica Pobuda višješolcev

V avditoriju slovenskega šolskega centra v ulici Puccini v Gorici je v poznih popoldanskih urah petka, 22. aprila 2022, potekal dogodek z naslovom Skozi naše humanistične oči. Večer s pestrim sporedom so organizirali dijaki 5. razreda humanističnega liceja Simon Gregorčič. Za uvodni pozdrav je poskrbela dijakinja Rada Vižintin, ki je poudarila, da je srečanje za dijake priložnost, ko lahko predstavijo javnosti, katere vrednote so pridobili s študijem humanističnih predmetov. Občinstvo je nato nagovorila še ravnateljica licejskega pola Sonja Klanjšček, ki je izrazila svoj ponos, da so se sami dijaki angažirali za organizacijo dogodka. “Človek je večna uganka, ki si postavlja vprašanja, na katera ni nikoli dokončnega in vedno veljavnega odgovora. In pri tem nujno potrebuje soočanje z drugim, drugačnim, različnim. /…/ Že sama pot je cilj, ki s svojimi ovinki, vzponi in strminami kaže na to, kar je za vsakega izmed nas pomembno in dragoceno”, je med drugim dejala.

Kmalu nato se je začel prvi del večera, “huma talks”, ki je bil namenjen trem posegom. Gostje so bili prof. Marija Kristina Milič, prof. Luka Kovic in popotnica Jasna Tuta, ki so spregovorili o lastnih življenjskih izkušnjah. Še prej pa je na oder stopila dijakinja 3. razreda humanističnega liceja Eli Mržek, ki je zapela Bublèjevo Feeling good.

Prva je spregovorila prof. Marija Kristina Milič, ki poučuje na humanističnem liceju Antona Martina Slomška v Trstu. Poudarila je, da je naslov dogodka, Skozi naše humanistične oči, nekoliko “hermetičen in mladostniški”, nekaj nedorečenega, ki vabi k dopolnitvi, kot nedokončana umetnina. Profesor telovadbe Luka Kovic je predstavil svojo izkušnjo kot parakolesarski trener. Poudaril je, da so za uspeh pri športnih dejavnostih pomembni trije dejavniki: primeren dan, dobra pripravljenost in sreča. “Kot športnik lahko vplivaš samo na enega izmed teh treh”, je dejal mladi profesor. Sklop predavanj je sklenila Jasna Tuta, ki že več kot desetletje potuje po Pacifiku z jadrnico. Za osrednji koncept svojega govora je izbrala pojem odločanja – od pomembnih življenjskih odločitev do vsakdanjih zadev.

Po treh posegih je bila na sporedu še skupna igra oz. kviz, ki je potekal preko spletne platforme Kahoot. Na vprašanja s področja humanističnih ved so navzoči odgovarjali preko mobilnih telefonov; kviz je nazadnje zmagala Jasna Tuta.

Drugi del večera je potekal v šolski telovadnici in je predvideval pet humanističnih delavnic oz. dejavnosti, ki so jih pripravili in vodili dijaki. Te delavnice so bile na primer kvizi, sestavljanje receptov, pisanje rojstnih dnevov v latinščini, psihološki eksperimenti idr.

Dijaki so tudi pripravili zakusko, s katero so zbirali prostovoljne prispevke za valeto, ki se – prav tako kot maturitetni izpit – naglo bliža.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme