Škof Lipovšek je spodbudil k edinosti med kristjani

Minuli konec tedna je bila slovesnost pri ruski kapelici pod Vršičem. Že dan prej, v petek, 26. julija, je v cerkvi Marijinega vnebovzetja potekala spominska sveta maša za ruske vojake, ki jih je med gradnjo ceste čez Vršič zasul plaz, in za padle v prvi svetovni vojni.
Udeležila se je je tudi delegacija ruske pravoslavne Cerkve, daroval pa jo je škof Stanislav Lipovšek, ki se je v pridigi navezal predvsem na ekumenizem.
Kot je poročal Radio Ognjišče, je škof dejal, da se moramo kristjani vprašati, kako živimo ta dar, da smo Božji otroci, in kako izpolnjujemo Jezusov evangelij. Zgodovina Cerkve nam namreč pove, da mu nismo bili vedno zvesti.
“Če se na kratko ozremo na prehojeno pot, lahko rečemo, da nam je v prvem tisočletju kljub vsem težavam uspelo ohraniti vrednote miru, medsebojne edinosti in ljubezni, ki so jo bogatili mnogi pričevalci vere in učitelji krščanskega življenja”, je še dejal škof.
Žal je to skupno duhovno izročilo po besedah škofa doživljalo nove preizkušnje in nasprotovanja, ki so pripeljala do mnogih vonj in razkola, katerih boleče posledice čutimo še danes: “Zato pa smo tem bolj veseli in hvaležni, da je na naši skupni poti vedno bilo prisotno tudi močno vetje Sv. Duha, ki je nagibalo bratska srca k vedno novi pripravljenosti in zvestobi Luči, ki je prišla na svet, da razveseljuje vsakega človeka”.
Spomnil je na mnogo ekumenskih pobud, tudi na zgodovinsko srečanje papeža Frančiška in ruskega patriarha Kirila, in ob tem spodbudil k skupni molitvi za mir in edinost: “Kristjani bi morali več narediti in z združenimi močmi premagovati probleme, s katerimi se soočajo naši trpeči bratje in sestre doma in po svetu. Naša krščanska zavest in pastoralna odgovornost nam ne dopuščata biti neodzivni pred izzivi, ki zahtevajo naš skupni odgovor”.
Zbrane v Kranjski Gori je nagovoril tudi pravoslavni škof iz Sankt Peterburga, ki je spomnil na padle vojake na Vršiču: “Lepo in hvalevredno je, da je krščanski slovenski narod ohranil lep spomin na te ljudi in se jih v molitvi in ljubezni spominjamo. Zahvaljujem se vam za vaše dobro srce in pozornost”. Pravoslavni škof je še spodbudil, da bi vsi izpolnili svoje krščansko poslanstvo, in prosil Boga, naj vse blagoslovi s svojo ljubeznijo.
Ob 103. obletnici postavitve Ruske kapelice pod Vršičem je v soboto, 27. julija, potekala tradicionalna spominska slovesnost. Udeležilo se je je več kot tisoč ljudi. Slavnostni govornik je bil predsednik DZ Dejan Židan, med udeleženci sta bila tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik vlade Marjan Šarec. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Slovesnost pri ruski kapelici pod Vršičem

Preberi tudi

“Vera, filozofija življenja”

Kristjani in družba

Ognjeni zublji in menjava paradigme

Kristjani in družba

So otroci res rak našega planeta?

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme