Skavtski jubilej na Sv. Višarjah

70. obletnica ustanovitve prve slovenske zamejske skavtske skupine

Na Sv. Višarjah je bilo v soboto in nedeljo, 20. in 21. avgusta, jubilejno skavtsko srečanje, ki pomeni vrh prireditev ob 70-letnici ustanovitve prve slovenske skavtske skupine v našem sedanjem zamejstvu. Zanjo je oktobra 1951 dal pobudo kaplan v Škednju Lojze Zupančič, poleti 1952 pa je s pomočniki priredil na Sv. Višarjah prvi tabor. Iz tega se je razvila oganizacija Slovenski tržaški skavti, ki se jim leta 1959 pridružile Slovenske tržaške skavtinje z ustanoviteljem duhovnikom Jožetom Prešernom in dolgoletnima voditeljicama Vero Lozej in Ljubo Smotlak, v začetku 60. let se so skavtinje in skavti pojavili še na Goriškem. Od leta 1976 so vse nekdaj ločene skupine povezane v Slovensko zamejsko skavtsko organizacijo (SZSO).

Posebna delovna skupina, Trop za 70-letnico Slovenskih tržaških skavtov, ki jo vodita bivša tržaška načelnika SZSO Vlasta Novak in Matia Premolin, je sprožila vrsto jubilejnih pobud, ki se bodo jeseni še nadaljevale. Začele so se 17. oktobra lani sredi Trsta z mašo pri Sv. Jakobu, zborom na Velikem trgu in igro po vsem mestu. Letos je stekel niz srečanj z zgodovinskimi prikazi in živimi pričevanji o začetkih slovenskega skavtizma na Tržaškem in Goriškem, sledili bodo še Koroška, Argentina in Kanada, kjer pa je to vzgojno gibanje pred leti zamrlo. Pri tem naštevanju pa ne gre prezreti dejstva, da celotni slovenski skavtizem te dni obhaja stoletnico, saj je devet sošolcev in prijateljev konec avgusta ali v začetku septembra 1922 v Ljubljani osnovalo prvo skavtsko skupino. Po vojni so skavti v Sloveniji lahko uradno oživeli šele leta 1990 …

Sedanja tržaška načelnika SZSO Nada Tavčar in Saša Marsetti sta na Sv. Višarjah poudarila pomen srečanja in izrazila hvaležnost vsem, ki so vodili ali še vodijo skavtsko organizacijo. Spregovoril je tudi deželni načelnik Simon Peter Leban, pozdrave skavtov iz Slovenije in Italije pa so prebrali. Predstavili so tudi ravno natisnjeno, obsežno pesmarico Nova Skavtska pesem.

Okoli božjepotnega svetišča se je zbralo kakih 130 sedanjih in nekdanjih aktivnih skavtinj in skavtov, družinskih članov in prijateljev iz Trsta in Gorice: od najmlajših volčičev do nekaterih “odraslih skavtov”, ki so v organizacijo stopili v 50. letih prejšnjega stoletja; od posameznikov do družin, ki so bile prisotne s tremi generacijami skavtinj in skavtov. Videti so bili kroji in rute različnih generacij, vsi prisotni, ki so prenočili deloma pod šotori deloma v župnijskem in Ehrlichovem domu, kjer je bila tudi skupna kuhinja, pa so oblekli posebne jubilejne majčke z geslom srečanja “Naj skavtski duh kraljuje!” in napisom “Sv. Višarje 1952–2022”.

Oba dneva sta se končala s simboličnim tabornim ognjem s petjem, skeči, nagovori in obujanjem spominov. Tako v soboto popoldne kot v nedeljo dopoldne so bile na sporedu še igre in preizkušnje za vse starosti.

Tržaški skavtski duhovni vodja, škofov vikar za Slovence Anton Bedenčič, ki tdeluje v skavtskih vrstah, je v nedeljo dopoldne daroval mašo na prostem za višarskim svetiščem. Poudaril je, da gre predvsem za zahvalno daritev za 70 let dragocenega dela, ki je tolikim generacijam tržaških in goriških mladih utrjevalo in še utrjuje vero, narodno zavest, pozornost do bližnjega, spoštovanje narave, krepitev zdravja in vsestranskih spretnosti.

Z višarskim srečanjem se nekako končuje delovno leto tržaških skavtov in skavtinj, ki so v poletnem času izpeljali štiri tabore. Steg Kras je imel po en tabor za volčiče in volkuljice, za izvidnike in vodnice ter “tabor služenja” v korist bližnjega za roverje in popotnice. Celotni steg Trst pa je imel tokrat skupen tabor.

Beseda načelnikov jubilejnega tabora

Dragi bratje in sestre skavti in skavtinje, prijatelji!

Zelo mi je v čast, da sem lahko dal svoj doprinos k praznovanju 70. obletnice Slovenskih tržaških skavtov, ki je doseglo svoj višek z dvodnevnim taborom na Višarjah!

Veselje in navdušenje sedanjih in nekdanjih članov je najlepše potrdilo, da je bila taka izbira posrečena. Vsi smo se podali v igro, petje in druženje. Na Gospodov dan je tržaški duhovni asistent Tone Bedenčič, za najmlajše Baloo, daroval sveto mašo. Imeli smo tudi prisrčne trenutke obujanja spominov z manj mladimi člani, kuharicam pa se vsi zahvaljujemo za obilne obroke v skavtskem slogu!

Upam, da bo naša SZSO živela še dolgo let v služenju našim varovancem in širši družbi.

Enkrat skavt, skavt za vedno!

Bodite pripravljeni!

Neskončno govoreči jelen

Matia Premolin

načelnik tabora na Sv. Višarjah

—-

Dragi bratje in sestre!

Poleg vseh, ki so pripomogli k uresničitvi tega edinstvenega srečanja, ki bo ostalo zapisano v zgodovini, sem tudi jaz prispevala skromen delček svojega truda, da smo lahko pobudo izpeljali. Bilo mi je v izredno zadoščenje, ko sem piskala zbor in so se postavljali na svoje mesto vsi, od najmlajšega do najstarejšega v majčkah v barvi fuksije, ki smo jih pripravili za to priložnost.

Naj povem, da je za logo 70-letnice poskrbela Petra Debelis, Valentina Sosič pa je pomagala po ekonomsko-logistični plati.

V dneh po dogodku, ko sem se pogovarjala z nekaterimi brati in sestrami, ki so se tabora udeležili, sem ugotovila, da so bili res vsi zadovoljni z izkušnjo, tako mladi kot starejši, tisti, ki so “tabor” preživeli celotno, pa tudi tisti, ki so se ustavili z nami le za krajši čas. Vzdušje je bilo enkratno, sijajno, čutil se je pravi skavtski duh, ki je med nami kraljeval. Tega smo s Sv. Višarij ponesli v dolino in ga bomo nosili v naših srcih ter ga razdajali naprej.

Zelo me veseli, da smo pobudo izpeljali in pokazali, da je skavtizem med nami res živ. Hvaležni smo našim ustanoviteljem in Baden-Powllu. Dokazali smo, da je njegova ideja še vedno aktualna in mlade privablja.

Rada bi spomnila še, da pripravlja trop, ki je skrbel za 70. obletnico, še nekaj pobud v jesenskem obdobju, in sicer še dve predavanji: o koroških skavtih in o slovenskih skavtih po svetu. In nazadnje še razstavo.

Z bogatim srcem prepuščam naslednikom svoje aktivno poslanstvo v organizaciji, ki me je obogatila, marsičesa navadila in pri kateri sem spoznala veliko prijateljev. Vedno mi je in mi bo pri srcu ter ji želim: Naj skavtski duh kraljuje!!!

Priljubljena kobra

Vlasta Novak

načelnica tabora na Sv. Višarjah

Iz uvodnega pozdrava tržaških načelnikov SZSO

Drage sestre in bratje skavti, lepo pozdravljeni!

V veliko veselje nama je, da smo danes zbrani tu, na Sv. Višarjah, kjer je pred 70 leti potekal prvi tabor Slovenskih tržaških skavtov. V veliko čast nama je, da vas lahko danes nagovoriva kot pokrajinska načelnika Slovenske zamejske skavtske organizacije – Trst.

Ob tej priložnosti je eno izmed glavnih čustev, ki jih čutiva, HVALEŽNOST.

Hvaležnost do vseh skavtov in skavtinj, ki so vsa ta leta, od daljnega 1951 do danes, omogočali naš obstoj in zanj delali. Hvaležnost za vse duhovnike, starešino, načelnike in načelnice, stegovodje, pomočnike … predvsem pa hvaležnost za vse voditelje in voditeljice, ki so v vseh teh letih velikodušno služili, dajali, se bojevali in žrtvovali, ne da bi pričakovali druge hvale. Hvaležnost za vse družine, ki so v teh letih podprle svoje može, žene, otroke, da so lahko izvrševali to poklicanost. Hvaležnost za vse varovance, ki so nam bili v teh letih zaupani in ki so v naši skavtski družini izrekli svojo obljubo.

Nada Tavčar in Saša Marsetti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme