Skavti za potresence

Piše: UP

Uničujoč potres, ki je pred novim letom stresel hrvaško Petrinjo, je za sabo pustil veliko stisko tamkajšnjih prebivalcev. Več organizacij se je zato odločilo, da bo potresencem pomagalo, tako z materialnimi dobrinami kot tudi denarnimi sredstvi. Tem se je pridružila tudi Slovenska zamejska skavtska organizacija (SZSO) Trst. Skavti so se odločili, da bodo pomagali pri zbiranju potrebščin in denarnih sredstev za pomoč potresencem. “Pred dvema tednoma sva se pogovorila s pokrajinsko načelnico Vlasto Novak in se strinjala, da bi bilo lepo, če bi na kakšen način pomagali ljudem, ki so trenutno v težavah v Petrinji. Najboljše se nam je zdelo, da damo dodatno pomoč kateri od akcij, ki že obstaja. Izbrali smo Rdeči križ, ki vso zbrano pomoč pošlje direktno na Hrvaško,” nam je razložil pokrajinski načelnik SZSO Matia Premolin. Skavti pri akciji sodelujejo na dva načina: na tedenskih srečanjih zbirajo material in hrano, na tekočem računu SZSO Trst pa denarna sredstva za potresence.

Za material in hrano se priporočajo, da se darovalci držijo navodil Rdečega križa, ki ne sprejema rabljenih stvari. Na seznamu stvari, ki jih lahko darujete, so: litrski paket rastlinskega ali semenskega olja, kilogramski paket moke, paket riža, sladkorja, soli, testenin, juho v prahu, meso v škatlici, marmelado, dolgotrajno mleko, prepečenec ali kruh za toaste, vodo v stekleničkah za pol litra ali liter in pol ter suho sadje. Poleg tega zbirajo tudi milo za roke, šampon za lase, zobno pasto, zobno ščetko, britvico za enkratno uporabo, papirnate robčke, mokre robčke, higienski papir, higienske vložke in vatirane palčke. Zbirajo pa tudi kirurške zaščitne maske, zaščitne obleke, rokavice za enkratno uporabo, zaščitna očala, razkužilo za prostore in razkužilo za roke.

Ker pa je epidemiološka situacija zelo negotova, skavti še ne vejo, ali bodo lahko imeli tedenska srečanja, zato je Matia Premolin pozval: “V primeru, da ne bomo imeli rednih srečanj, bomo material zbirali voditelji. Nekaterim skavtom smo že rekli, da nas lahko pokličejo in potem pridemo mi iskat oz. nam prinesejo material. Objavili smo tudi poziv Rdečega križa, tako da jim lahko tudi kdorkoli samostojno nese pomoč na Trg Sansovino.” Material zbirajo do 16. januarja popoldne, ko bodo vse, kar so zbrali, nesli Rdečemu križu.

Denarno pomoč pa zbirajo na tekočem računu organizacije do srede, 13. januarja. Pomoč lahko nakažete na Slovensko zamejsko skavtsko organizacijo – Trst, ul. Risorta 3, 34131 Trst, IBAN: IT97 Y089 2802 2000 1000 0000 109 s pripisom AKCIJA – PETRINJA.

Skavti se vsem zahvaljujejo za pomoč. “Upamo, da bomo lahko dali (sicer skromno, vendar za nas pomenljivo) pomoč in da bo veliko ljudi sodelovalo, mogoče tudi z denarnimi prispevki. Nekaj smo jih že prejeli,” je še dejal pokrajinski načelnik Matia Premolin.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme