Goriška

“Skavt je pokončen in ponosen človek!”

“Skavt je pokončen in ponosen človek!”

Peč - Jurjevanje goriškega dela Slovenske zamejske skavtske organizacije

Res prijeten in sproščen praznik je bilo letošnje jurjevanje članov goriškega dela Slovenske zamejske skavtske organizacije, ki so se zbrali 1. maja 2018 ob nogometnem igrišču na Peči. Ker je bilo srečanje tudi letos zamišljeno kot skavtski praznik, na katerem bi se skupaj spomnili zavetnika sv. Jurija, so bili vabljeni tudi starejši skavti, starši in prijatelji, ki pa jih žal ni bilo prav veliko.
Po jutranjem glavnem zboru so se navzoči člani razdelili v štiri skupine in začeli svoj program. Sredi jutra je duhovni asistent msgr. Renato Podbersič pod košatimi lipami za vse prisotne daroval sveto mašo. V homiliji je obudil lik sv. Jurija, “močnega bojevnika, ki nam daje zgled pokončne, trdne vere”. Ni bil mlahav človek, temveč vojak, ki je živel pred 1700 leti in se ni bal pričevati za Kristusa, podobno kot že prej sv. Štefan, je dejal mašnik. Krščanstvo je vera, ki zahteva pokončnega človeka. Zato “skavt ni mevža, ampak ponosen človek, ki živi z Bogom”, “ki ima hrbtenico, ne hodi upognjen”. Jurjevanje je “potrditev naše vere, ki je vera pričevanja, vera ponosa”. Sv. Jurij naj skavte podpira, da bi bili sposobni “živega in življenjskega skavtskega pričevanja”. Mašo, pri kateri so se tudi spomnili vseh živih in rajnih skavtov, je seveda obogatilo vedno lepo skavtsko petje.
Nato so bile za člane organizacije na sporedu igre, ko so se mladi lahko sprostili. Po skupnem kosilu je bil na vrsti še živahno voden taborni ogenj s pesmimi, skeči in bansi. Mauro Leban, nekdanji načelnik, ki je zaznamoval več desetletij goriške organizacije, pa je z živimi anekdotami in spomini obudil lik pred desetimi leti umrlega prijatelja in vzornika Mirka Špacapana, zdravnika, kulturnega in političnega delavca, ki je bil s svojo karizmatično osebnostjo prisoten tudi v skavtskih vrstah.
S sklepnim zborom, klici vodov in Pesmijo slovesa so se skavti bratsko pozdravili, trdneje povezani in v pričakovanju, da se spet srečajo na poletnih taborih.
DG

Slike

11.05.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!