Sindikat je članom vedno na razpolago

Piše: Matevž Čotar

POGOVOR Katja Pasarit o delovanju sindikata in včlanjevanju

Kljub posebnemu in izrednemu stanju, od katerega sta še odvisni naše delovanje in življenje nasploh, Sindikat slovenske šole ne miruje. Zastopnica sindikata prof. Katja Pasarit nas je seznanila z zadnjimi novostmi in perečimi točkami.

V zadnjem pogovoru za Novi glas si nam opisala vlogo sindikata in razkrila izzive, ki jih ima ta pomembna organizacija na našem območju … Kako poteka delo v teh prvih mesecih 2021?

Pandemija nas je zaznamovala na vseh področjih, prav tako je delo na sindikatu in v vseh ustanovah, s katerimi sindikat sodeluje oz. interagira, upočasnjeno. Vsekakor pri Sindikatu slovenske šole ne mirujemo. Zdaj smo se predvsem osredotočili na birokratske zadeve oz. prilagajamo časom, kar je pri organizaciji zastarelo. Tako npr. urejamo člansko knjigo, predvsem v zvezi s privacy oz. obdelavo osebnih podatkov. V naslednjih mesecih bodo vsi naši člani dobili potrebno dokumentacijo in nazadnje novo člansko izkaznico, za katero smo se odločili na zadnji seji odbora. Poleg izkaznice smo se odločili tudi za grafično osvežitev. Logotip, ki je bil že prisoten na naših “jumbo” plakatih, je sedaj tudi na kuvertah in pisemskem papirju z glavo. V bistvu gre za neke vrste modernizacijo in posodobitev delovanja sindikata, za kar je bilo v zadnjih letih težko skrbeti, kar je popolnoma razumljivo, saj se je normativ hitro spreminjal, in če ni človeka, ki se poklicno ukvarja s temi zadevami, se kopičijo in zastarajo. Na ta način skušamo postati bolj prepoznavni, se bolje predstaviti in biti v koraku s časom.

Z novo podobo se nekako začne tudi nova kampanja …

Tako je, želimo si pridobiti čim več novih članov. Kot sem povedala v zadnjem pogovoru, so številke pozitivne in zadovoljive, a se lahko vedno izboljšajo. Radi bi privabili in prepričali še veliko učnega in neučnega osebja. Marsikdo ne ve, kako poteka delo sindikata in kako je lahko ta v pomoč, ko se pojavijo določene problematike v svetu šolstva. Zaradi pandemije tudi promocija sindikata trpi škodo, kajti v normalnih razmerah bi priredili več srečanj v živo, kjer bi se s člani in simpatizerji srečali osebno, se pogovorili in tudi osebno razrešili dvome in vprašanja. To v tem trenutku ni mogoče, rdeče cone ne pomagajo, učitelji in profesorji delajo na daljavo in je zato tudi delo tako članov kot sindikata oteženo.

Tudi pri sindikatu ste se organizirali s spletnimi povezavami?

Ja, tudi mi smo se aktivirali in poskrbeli za razne spletne povezave in pogovore. Niso pa enako učinkoviti, ne nazadnje pandemija vpliva na naše življenje, naše zdravje in tudi take vrste srečanja lahko odpadejo oz. stečejo kasneje od načrtovanega datuma. Sicer ravno prejšnji teden, v četrtek 8. aprila, je na daljavo potekalo srečanje z bivšimi in sedanjimi študenti, ki so oz. še obiskujejo Univerze v Republiki Sloveniji.

Pogovor je nastal vsled dopisa, ki ga je Klub Zamejskih Študentov poslal na Deželni Šolski Urad meseca februarja, v katerem so izpostavili nekatere praktične težave s katerimi se soočajo ob zaključku študija. Sindikat je študentom na tem mestu posredoval strokovno mnenje o teh zahtevah in zagotovil pomoč pri reševanju le-teh. (več na v spodnjem zapisu)

Na koncu pa še praktično vprašanje. Kaj mora narediti zainteresirani za vpis v sindikat?

Včlanjevanje je zelo enostavno, saj zdaj poteka vse telematsko in zato tudi hitreje. Obrazci so pripravljeni in na voljo kar v elektronski obliki. Zdaj sem jaz zaposlena na sindikatu in sem zato tudi kontaktna oseba. Na razpolago sem za katerokoli vprašanje, dvom in seveda za včlanjevanje. Dosegljiva sem na elektronski pošti info@sindikat.it in na številki 040370301 ali 3806859898. S predhodno najavo (zaradi izrednega stanja) se lahko s člani in interesenti tudi srečamo na sedežu v ul. Donizetti št. 3 v Trstu, v navadnih oz. boljših razmerah pa bom prisotna tudi enkrat na teden na goriškem sedežu, na Verdijevem korzu št. 51.

Nazadnje bi pa rada opozorila, da lahko ostanejo v sindikat včlanjeni tudi učitelji in profesorji, ki so se upokojili in ki jim je delo sindikata pri srcu. Na ta način lahko ostanejo v stiku z našo organizacijo in delijo z nami svojo dolgoletno izkušnjo na področju šolstva.

 

Sestanek s študenti iz Italije, ki obiskujejo slovenske univerze

Sindikat slovenske šole sporoča, da se je dne 8. aprila sestal s skupino nekdanjih in sedanjih slovenskih študentov iz Italije, ki so obiskovali in še obiskujejo nekatere fakultete v Sloveniji, kot so Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem in Pedagoška, Filozofska ter Športna fakulteta Univerze v Ljubljani. Seja je zaradi znanih omejitev potekala na daljavo.

Na srečanju je bil poleg deželnega tajnika Jožefa Prinčiča in deželne podtajnice Katje Pasarit prisoten še prof. Tomaž Simčič. Sindikat je prof. Tomaža Simčiča, ki je do avgusta lanskega leta kril mesto odgovornega za šolsko avtonomijo pri Uradu za slovenske šole, povabil na sestanek kot poznavalca problematik na področju priznavanja študijskih naslovov in drugih s tem povezanih vprašanj.

Srečanje je sindikat organiziral na osnovi dopisa, ki so ga študentje naslovili na Deželni šolski urad februarja letos in ga je urad posredoval sindikatu.

V pogovoru so študenti predstavnikom sindikata obrazložili, s katerimi praktičnimi težavami se spopadajo, ti pa so študentom posredovali strokovno mnenje o njihovih zahtevah. Na koncu so se predstavniki sindikata obvezali, da bo sindikat predloge za drugačno osmislitev postopkov ter za njihovo pospešitev posredoval, glede na njihovo vsebino, Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije in Uradu za slovenske šole pri Deželnem šolskem ravnateljstvu v Trstu.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme