Simbol slovenske podjetnosti bo postal hotel

Palača Kalister v Trstu, ki ima za Slovence velik zgodovinski in simbolni pomen, bo postala hotel. Obnovitvena dela mogočne stavbe na Trgu Liberta’ se bodo v kratkem začela. Ko bo hotel dokončan, bo razpolagal z 90 sobami. Za hvalevreden podvig se je prek finančne družbe Fincat odločila znana tržaška podjetniška družina Lokar.
Strateška lokacija in palača brez vloge
Hotel se bo nahajal na lokaciji, ki je strateška. Na trgu, ob katerem se dviga palača Kalister, dosega svoj končni cilj glavna mestna vpadnica; ob njem sta glavni kolodvor in avtobusna postaja. S prihodnjega hotela bo segal pogled na pomenljiv kamniti vhod območja starega pristanišča, ki se razteza na 60 hektarjev veliki površini, o razvoju katerega se zadnja leta veliko govori. Nabrežje in središče mesta sta s številnimi uradi in sedeži podjetij lučaj stran. Navsezadnje že delovanje hotelov v neposredni bližini dokazuje, da gre za predel mesta, v katerem obiskovalci radi prenočujejo. S sklenitvijo obnovitvenih del, ki potekajo zdaj, bo trg dobil bolj urejen in lepši videz, sredi katerega je bil pred leti nameščen spomenik habsburški cesarici Elizabeti.
Družba Zifin, ki sta jo ustanovila podjetnik Vanja Lokar z inženirjem Sergiom Zinijem, je kupila palačo Kalister pred približno 30 leti. Pritličje in prvo nadstropje sta bili v lasti Tržaške kreditne banke, ostala nadstropja, ki so nekoč bila stanovanja, takrat pa že zapuščena, v lasti omenjene družbe. Danes je dejavna le še kitajska trgovina, ki ponuja najrazličnejše artikle. Na vogalu z ulico S. Anastasio je Zadružna kraška banka leta 1991 odprla svojo prvo mestno podružnico, kasneje pa prostor za zagon podjetij. V prvem nadstropju je pozneje banka Monte dei Paschi di Siena razpolagala s prostori, ki so bili dodeljeni arhivom.
“Palačo bi bili v vsem tem času lahko tudi prodali. Nekateri so se zanjo tudi zanimali, vendar se iz raznih pogovorov ni nič konkretiziralo”, nam je povedala Barbara Lokar, ki bo v kratkem v družbi Fincat prevzela mesto predsednice. Če je splošno znano, da vsaka hiša, ko nihče v njej ne prebiva, pričenja propadati, to še bolj velja za palačo s približno pet tisoč kvadratnimi metri površine. Tovrstna nepremičnina terja stalno redno in izredno vzdrževanje, ki precej staneta. Podjetje Zifin je pred leti prenovilo streho, zamenjalo nekatera okna, da bi v notranjost ne pronicala voda in listje, ter izvedlo še druga dela. Upravitelji le-tega so vselej bili prepričani, da bodo prej ali slej palači dodelili novo vlogo. Ker je leta 2010 s smrtjo inž. Zinija njegov lastninski delež prešel na več dedičev, kar bi gotovo ne olajšalo iskanja dogovora za uresničitev morebitnih novih načrtov, se je pred kakšnim letom družba Fincat odločila za stoodstotni prevzem palače z namenom, “da nekaj iz nje naredimo”. Tako je poleg deleža dedičev Zini odkupila tudi pritličje in prvo nadstropje, ki sta bili v lasti bank.
Načrtovani hotel s pomenljivimi detajli – Holiday Inn?
Ko so pri Fincatu razmišljali, kateremu novemu namenu naj palača služi, je stopil z Lokarji v stik hotelir Ciapparelli iz Riminija (Gruppo City Hotels Company), ki v večjih italijanskih mestih in na obali Romagne upravlja številne hotele, od katerih so nekateri blagovne znamke Holiday Inn. Pogovori so tokrat obrodili rezultat. Domenili so se, da Fincat palačo Kalister prek temeljite obnove spremeni v hotel, ki ga bo nato prevzel v upravljanje italijanski hotelir.
Projekt je v svoji načrtovalni fazi. Načrt za novo nastanitveno strukturo je izdelal tržaški arhitekturni studio Gasperini. Gradbena dela, pri izvedbi katerih bo besedo imel tudi hotelir, naj bi se začela jeseni. Ker je palača pod spomeniškim varstvom, terja njena obnova spoštovanje marsikaterega obstoječega dela oziroma detajla strukture. S posledičnim višanjem končnih stroškov prenovitvenih del. Če se bo vse izteklo, kot bi moralo, bodo hotel predali namenu leta 2022.
Kot nam je razkrila sogovornica, je bila palača Kalister med prvimi v Trstu opremljena z dvigalom. Slednje, pomenljive zgodovinske vrednosti, se nahaja na začetnem mestu in ga bodo ob obnovi popravili ter ustrezno ovrednotili. Zanimivost, ki nemara nekaj pove o razlikah, ki so konec 19. stoletja veljale v družbi, predstavlja dejstvo, da dvigalo in glavno stopnišče nista vodili do najvišjega nadstropja palače, v katerem je živela služinčad. Ustavili sta se nižje. Služinčad je morala ob koncu napornega delovnega dne peš do svojega ležišča.
Po obnovi bo v pritličnem delu palače verjetno obratovala restavracija. Ob zdajšnjem preurejanju Trga Liberta’ so si lastniki bodočega hotela precej prizadevali, da bi pred palačo uredili ploščad, na katero bi upravitelj prihodnje restavracije lahko spomladi in poleti za svoje goste nameščal mizice s stoli, a njihovi prošnji so samo delno ugodili. Žal so pred palačo namestili zabojnike za smeti, ki, če jim ne bodo v prihodnje določili druge lokacije, bodo kazili podobo bodočega hotela.
Glavno pročelje palače krasijo kipi, ki ponazarjajo štiri umetnostne zvrsti, stebri, balkoni, dekoracije in pa veliki začetnici (F. K.), ki se navezujta na ime in priimek njenega prvega lastnika: Franc Kalister.
O pestrem življenju, ki je nekoč potekalo v palači, priča med drugim kockast lesen pod prehoda med glavnim vhodom in notranjim dvoriščem, po katerem so v palačo vozile kočije in vozovi. Palača je bila postavljena, ko ni bilo še obalne ceste in je bila do Trsta speljana Južna železnica. Z najrazličnejšim blagom natovorjeni vozovi so v mesto in iz njega peljali po Dunajski cesti, ki je vodila v notranjost cesarstva. Ta se dejansko za palačo Kalister začenja vzpenjati proti Opčinam. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Matej Caharija / Zgodovinsko pomembna Palača Kalister na Trgu Liberta'

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme