Sijajno je nastopil ameriški pevec Al Jarreau

Da gre za izjemnega pevca, je Al Jarreau dokazal tudi tokrat, ko je po nekaj tednih, odkar je prebolel pljučnico, nastopil s sicer navidez skromno, a vrhunsko glasbeno skupino in očaral prisotne. Morda bi lahko očitali slovitemu Alu samo to, da je pripravil koncert, v katerem je hotel zapeti nekaj skladb iz vsakega svojega obdobja. Nastopa namreč že več kot 40 let in je tudi edini glasbenik doslej, ki je prejel tri najvišje glasbene nagrade, grammy, v treh različnih kategorijah, v popu, R&B in seveda v jazz glasbi. Al Jarreau, ki je po rodu iz Milwaukeeja, je posnel več kot dvajset plošč in imel nešteto koncertov, kot je tudi sodeloval z vrsto vrhunskih glasbenikov, omenimo naj samo odličen album z Georgeom Bensonom.
V Gradežu je na obali – za imenitno zvočno kuliso je najprej skrbelo nemirno morje – zaigrala furlanska jazz pianistka in pevka Laura Furci, ki pa, resnici na ljubo, ni prepričala nikogar, saj je njena, sicer tehnično več kot le dovršeno izvajana, glasba delovala hladno in mestoma izumetničeno; vse pesmi je seveda pela v angleščini.
Ko pa je prišel na oder Al Jarreau, se je vzdušje takoj spremenilo, s svojimi vokalizmi, od zamolklo globokega basa je takoj in zlahka prešel v falzet, je očaral in prepričal še tiste nejeverne, predvsem pa mlade, ki ga ne poznajo iz njegovih zlatih let.
Al Jarreauja so v Gradežu spremljali saksofonist, klaviaturist ter pevec Joe Turan, kitarist John Calderon, bobnar Mark Simmons, basist ter pevec Chirs Walker in klaviaturist Larry Williams in dokazali, da so mojstri; sposobni so bili z velikim Alom zapeti tudi a cappella znano skladbo Roof Garden. Sredi koncerta je Al Jarreau predstavil svojo zasedbo na način, kakršnega še nismo slišali, dejansko je prepeval njihova imena, Chrisu Walkerju pa je dal tri minute, da je dokazal, kako vrhunski pevec je; vsak glasbenik je seveda imel tudi svoj solo.
L is forever in Mornin, Jacaranda Bougainville, Double Face, Scootcha booty, We're in this love togheter, Take Five, Boogie Down je le nekaj naslovov zapetih pesmi. Koncert, ki ga je izvedel Al Jarreau v Gradežu, je izzvenel lepo, ob koncu je publika vstala in odšla pod oder, kjer je zaplesala v skajevskih ritmih in barvitem glasu Ala Jarreauja.
Sledil je seveda bis, za konec pa je prišel na oder sam Al Jarreau s furlansko jazzistko Lauro Furci in skupaj sta se poklonila spominu velikega italijanskega kantavtorja Lucia Dalle, ko sta na nevsakdanji način zapela njegovo Caruso.
Jurij Paljk

Na Festivalu avtorskih gostov (Grado Festival Ospiti d'Autore) je v četrtek, 19. t. m., na nabrežju Sauro pred občinsko palačo v Gradežu nastopil slavni ameriški pevec Al Jarreau, ki velja med poznavalci dobre glasbe za enega najboljših svetovnih vokalistov.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme