Sijajen konec prelestne sezone

Piše: HC Fotografije: fis-ski.com

Planica / Smučarski skoki za svetovni pokal

Sezono zimskih športov naj spravimo v arhiv z zmagoslavno Planico, ki je zaokrožila neverjetno leto za tabor slovenskih skakalk in skakalcev. Sklepna postaja svetovnega pokala je bila pika na i sijajne sezone za slovenske skoke in polete: na petkovi posamični preizkušnji so Orli trenerja Roberta Hrgote zasedli vsa štiri najboljša mesta, vsi štirje pa so nato dan kasneje sestavljali moštvo, ki je na ekipni tekmi nadvse zanesljivo osvojilo prvo mesto. V nedeljo pa je zmagal Norvežan Marius Lindvik, Peter Prevc je bil tretji. Veliki kristalni globus je kot zmagovalec svetovnega pokala na Gorenjskem dvignil Japonec Rjoju Kobaiashi, Jelar se je veselil malega globusa, Slovenija je zasedla drugo mesto v Pokalu narodov za Avstrijo.

S soncem spomladansko obsijana dolina pod Poncami je najboljše letalce sprejela v objemu kakih dvajset tisoč gledalcev vsak dan. Za presenečenje je že prvi dan poskrbel Žiga Jelar, ki dotlej ni imel izstopajočih rezultatov posamezno na najvišji ravni, a je z izjemnima skokoma opravil z vso konkurenco. Za njim so se uvrstili Peter Prevc, Anže Lanišek in Timi Zajc, Domen Prevc pa je bil sedmi. Zlata četverica je tako v soboto na ekipni tekmi na velikanki bratov Gorišek nastopila z vsem pritiskom vloge favorita, ki jo je tudi povsem upravičila in zmagala pred Norvežani na čelu z Lidvikom in Granerudom ter Avstrijci.

Šport je, kot vedno poudarjamo, knjiga zgodb ljudi in tokrat si je za spremembo naslovnico prislužil še ne 25-letni Jelar, doma iz Besnice pri Kranju, ki je bil do zadnjega vikenda zime povsem v ozadju. Na zaključnih pripravah pred olimpijsko sezono je bil namreč pozitiven na covid-19 in tako močno zbolel, da je moral poiskati tudi zdravniško pomoč. Koronska okužba je pogojevala vso njegovo sezono, kot je dejal, se je dolgo časa pobiral, tik pred počitnicami pa je – v svetišču slovenskega skakanja – zasluženo doživel svoj trenutek.

Pravljični epilog tekmovanj je bil, kot rečeno, le češnja na torti morda neponovljive sezone 2021/22. Naj spomnimo, da je bila mešana slovenska postava zlata v ekipnem tekmovanju na olimpijskih igrah v Pekingu, pri ženskah posamično pa je bila na Kitajskem Urša Bogataj prva pred Niko Križnar. Križnarjeva in Bogatajeva sta za Marito Kramer pristali tudi na drugem in tretjem mestu skupne lestvice svetovnega pokala, na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu pa so Slovenci v ekipni preizkušnji premočno postali prvaki. Timi Zajc pa je osvojil tudi srebro posamično. Skratka, naravnost vrhunsko, osebna izkaznica dotičnih pa narekuje, da se tudi prihodnost obeta rožnata.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme