Sezona SSG v Gorici 2022/2023: za konec Bajke in povesti o Gorjancih

Fotografije: Jaka Varmuž

V ponedeljek, 22. maja 2023, ob 20. uri bo v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici (Drevored 20. septembra 85), na sporedu šesta in zadnja predstava letošnje abonmajske sezone Slovenskega stalnega gledališča v Gorici. V koprodukciji Slovenskega stalnega gledališča, Zavoda Margareta Schwarzwald, Mestnega gledališča Ptuj in Cankarjevega doma bodo v režiji  Maruše Kink zaživele Bajke in povesti o Gorjancih.

Režiserka Maruša Kink in producentka Mija Špiler sta glavni snovalki tega gledališkega projekta, ki črpa iz slovenskega etnografskega in literarnega zaklada in uporablja njegove vsebinske ter vizualne sugestije v sodobni dramski pripovedi z naslovom Bajke in povesti o Gorjancih.

Dramaturgija predstave je nastala kot skupinsko delo po motivih nekaterih pripovedi iz istoimenske zbirke, ki jo je pisatelj in raziskovalec Janez Trdina izdal leta 1888. Nenavadna, čudežna bitja se pojavljajo v tej zbirki, avtohtoni motivi in arhetipi, ki so utonili v pozabo, za razliko od veliko bolj popularnih starogrških ali skandinavskih mitov. Vile, volkodlaki, čudežni izviri vode, ptica z zlatimi peresi, možje iz vode in žene iz gozda pa so stoletja burili domišljijo ljudi na Gorjancih. Nenavadna bitja so lahko dobra ali slaba, posedujejo čarobno moč in hranijo modrosti, skrivnosti življenja.

Tudi tokrat je na voljo brezplačni avtobusni prevoz za gledalce z Goriškega, in sicer: 18.55 Doberdob, pred občino; 19.02 Selce; pred pizzerio, 19.05 Tržič, ul. San Polo št. 155; 19.10 Štivan, na avtobusni postaji, (po križišču, na cesti za Gorico); 19.20 Jamlje, na avtobusni postaji; 19.24 Palkišče, na avtobusni postaji; 19.30 Gabrje, na avtobusni postaji; 19.35 Sovodnje, pri lekarni.

Za informacije in rezervacije: tel. +39 0481 33288; email info@kulturnidom.it. Cene posameznih vstopnic: redne 20 evrov, znižane 17 evrov (under 26, over 65), dijaki, študentje in brezposelni 10 evrov.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme