“Sezona na kavču” od 8. do 10. maja

Štiri gledališča severnovzhodne Italije se ta konec tedna pripravljajo na zelo raznolik vikend na spletu. Petek bo kot običajno večer Stalnega gledališča iz Bocna, ki bo predstavilo besedilo Fausta Paravidina Sosedje. V tej predstavi avtor in režiser, ki je v preteklih sezonah sodeloval tudi s SSG, uprizarja vsakdanje, fiktivne in realne strahove dveh mladih parov, ki se soočata z vsakdanjimi napetostmi družinskega življenja. Avtor je tudi režiser in eden interpretov te uprizoritve. Posnetek bo na voljo od 20.00 dalje.

Goldonijeve znamenite Zdrahe pa bodo na sporedu v soboto, 9. maja s posnetkom uprizoritve Stalnega gledališča iz Veneta v režiji Paola Valeria. Ljubezenske dogodivščine in prepiri skupine ribičev jadranske obale zaživijo v koralni predstavi, ki postavlja v ospredje avtorjevo tankočutno razumevanje človeške narave in njenih šibkosti.

Nedelja, 10. maja bo dan Furlanije Julijske krajine z dvojnim spletnim dogodkom. Ob 18.00 bo Slovensko stalno gledališče predstavilo svojo “filmsko” različico klasičnega besedila Striček Vanja Antona Pavloviča Čehova. Priredbo v znamenju življenjskega tempa 21. stoletja je podpisal Nejc Gazvoda, dramaturgijo pa Diana Koloini. Režiser Ivica Buljan si je v sodelovanju s scenografom Aleksandrom Denićem zamislil posebno doživljanje predstave, saj je povabil gledalce, naj vstopijo v gledališko areno, kjer so v tesnem stiku z igralci lahko opazovali dogajanje iz različnih zornih kotov. Bistvo psihološke drame so neizpolnjene želje, strasti in frustracije skupine ljudi na posestvu na ruskem podeželju. Ustaljeni red zmoti namreč prihod ostarelega profesorja in njegove mlade in lepe žene. V predstavi igrajo Robert Waltl, Lara Komar, Primož Forte, Nikla Petruška Panizon, Romeo Grebenšek, Vladimir Jurc, Maja Blagovič in Luka Cimprič. Predstava bo dostopna na spletu 48 ur in bo opremljena z italijanskimi nadnapisi.

Ob 20. uri bo sledila predstava Stalnega gledališča Furlanije Julijske krajine, ki bo tokrat vrednotila furlansko dušo dežele s predstavo I Turcs tal Friul Pier Paola Pasolinija. Uprizoritev je leta 1996 doživela krstno izvedbo na Bienalu v Benetkah. Besedilo govori o prihodu turških čet v Furlanijo leta 1499 in o srečnem naključju, zaradi katerega se niso dotaknili teh krajev. Režijo je podpisal Elio de Capitani.

PETEK, 8. MAJ, ob 20.00
Stalno gledališče v Bocnu
Fausto Paravidino, SOSEDJE
povezava: https://www.youtube.com/channel/UCSGzMJmAGXtdseAD1vNZZLw

SOBOTA, 9.MAJ, ob 20.00
Stalno gledališče iz Veneta
Carlo Goldoni, ZDRAHE
povezava: https://www.youtube.com/channel/UC47UWLSOVSw1z7jHQWo8zdw

NEDELJA, 10.MAJ, ob 18.00
Slovensko stalno gledališče
Anton Pavlovič Čehov, STRIČEK VANJA
povezava: https://www.youtube.com/channel/UC-7y3qFD7cA8pcGevuE2piA

NEDELJA, 10. MAJ, ob 20.00
Stalno gledališče Furlanije Julijske krajine
Pier Paolo Pasolini, I TURCS TAL FRIUL
povezava: https://www.youtube.com/user/rossettitrieste

Severovzhodna gledališča skupaj tudi v drugi fazi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme