“Sezona na kavču” od 24. do 26. aprila 

Prihaja nov vikend z dramskimi predstavami na digitalnem odru. Sezona na kavču oz. sodelovanje štirih severnovzhodnih gledališč se bo nadaljevala od 24. do 26. aprila z novimi spletnimi »premierami«. 

Začelo bo kot vedno Stalno gledališče iz Bocna, ki v petek 0b 20. uri ponuja Aristofanovo komedijo Vitezi. Režijo podpisuje Roberto Cavosi, ki je tudi poskrbel za prevod in priredbo starogrškega besedila. Tarča satirične predstave je manipulacija javnega mnenja znotraj atenske demokracije.

V soboto, 25. aprila, ob 20. bo sledilo Stalno gledališče iz Veneta s komedijo Carla Goldonija. Na sporedu bo Nova hiša, ki govori o nenavadnih posledicah običajne selitve, ki postane priložnost za razkazovanje statusa. Režiser je Giuseppe Emiliani.

V nedeljo, 26. aprila, bo na vrsti Slovensko stalno gledališče, ki bo od 18. ure dalje predvajalo komorno predstavo Videz vara Thomasa Bernarda. Ivo Ban in Vladimir Jurc, pod režijskim vodstvom Dušana Mlakarja, odigrata vlogi dveh bratov, ki se družita na tedenskem srečanju in stalnim konfliktom navkljub ne moreta eden brez drugega. Ženska, ki je zaznamovala življenje obeh bratov, je glavna tema debate in sporov, pogovarjata pa se tudi o preteklosti, skupnih spominih, poklicnih in življenjskih uspehih (predvsem pa o neuspehih), z grenkobo in ironijo. Videz vara je tudi besedilo o igralskem poklicu, saj avtor spregovori o sebi in o svojem pogledu na gledališče ter ponuja izjemno priložnost za oblikovanje dveh kreacij, ki zahtevata poglobljeno poznanje igralske umetnosti in sposobnost poglabljanja čustvenih detajlov. Posnetek predstave bo opremljen z italijanskimi podnapisi.

Sledilo bo ob 20. uri Stalno gledališče Furlanije Julijske krajine z dramo o ikoni 21. stoletja, kot je Steve Jobs. Ameriški dramatik Mike Daisey je v svojem besedilu poudaril izjemnost kot tudi sence v življenju soustanovitelja Apple. Enrico Luttmann je napisal adaptacijo monologa, protagonist pa je igralec Fulvio Falzarano.

Vse predstave bodo dostopne na youtube kanalih in facebook straneh sodelujočih gledališč. Povezave so dostopne tudi na spletnih straneh.

PETEK, 24. APRIL, ob 20.00
Stalno gledališče v Bocnu
Aristofanes, VITEZI
povezava: https://www.youtube.com/channel/UCSGzMJmAGXtdseAD1vNZZLw

SOBOTA, 25, APRIL, ob 20.00
Stalno gledališče iz Veneta
Carlo Goldoni, NOVA HIŠA
povezava: https://www.youtube.com/channel/UC47UWLSOVSw1z7jHQWo8zdw

NEDELJA, 26. APRIL, ob 18.00
Slovensko stalno gledališče
Thomas Bernhard, VIDEZ VARA
povezava: https://www.youtube.com/channel/UC-7y3qFD7cA8pcGevuE2piA

NEDELJA, 26. APRIL, ob 20.00
Stalno gledališče Furlanije Julijske krajine
Mike Daisey, TRPLJENJE IN EKSTAZA STEVA JOBSA
povezava: https://www.youtube.com/user/rossettitrieste

Sodelovanje štirih severnovzhodnih gledališč / Od petka do nedelje Aristofan, Bernhard, Goldoni, Jobs

Preberi tudi

“Sezona na kavču”

Kultura

Pika na (pesm)i

Kultura

Pika na (pesm)i

02.07.2020
SSG z vami

Kultura

SSG z vami

09.04.2020

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme