Senat odobril amandma o zastopstvu manjšine

Fotografije: Xinhua/STA

Italijanski senatni odbor za ustavna vprašanja je danes odobril amandma osnutka zakona o direktni izvolitvi predsednika vlade, ki določa, da bo morala nova volilna zakonodaja spoštovati določbe, ki ščitijo jezikovne manjšine. Pobudo je predlagal senator Južnotirolske ljudske stranke (SVP) Meinhard Durnwalder, naknadno ga je podpisala tudi slovenska senatorka Demokratske stranke Tatjana Rojc. Amandma je nato v imenu vlade v senatnem odboru podprla ministrica za reforme Maria Elisabetta Alberti Casellati.

Gre pravzaprav za zgodovinski dosežek za Slovence v Italiji, ki bo ob dokončni odobritvi Casellatijeve reforme o premierskem sistemu, slovenski narodni skupnosti prinesel ustavnopravno kritje za zajamčeno ali vsaj olajšano zastopstvo v italijanskem parlamentu, so z veseljem sporočili iz vodstva stranke Slovenska skupnost.

Amandma določa, da bo bodoča volilna zakonodaja, ki jo bo italijanski parlament sprejel po morebitni odobritvi premierskega sistema, »morala vsekakor spoštovati določbe, ki ščitijo jezikovne manjšine«. To pa pomeni, da bo bodoča volilna zakonodaja morala spoštovati tudi določbo iz 26. člena našega zaščitnega zakona, po katerem mora volilna zakonodaja olajšati izvolitev poslanca in senatorja slovenske manjšine. Vsakršna volilna zakonodaja, ki bi te določbe iz 26. člena ne upoštevala, bi bila torej protiustavna.

Slovenska skupnost izraža veliko zadovoljstvo ob odobritvi amandmaja Južnotirolskega poslanca, saj je to rezultat tesnega sodelovanja SVP z novim vodstvom Slovenske skupnosti, za katero je stike in pripravljalne sestanke z južnotirolskim senatorjem s tem v zvezi vodil predsednik SSk Damijan Terpin.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme