Aktualno

Sedem filmov za mednarodno nagrado za najboljši scenarij

Sedem filmov za mednarodno nagrado za najboljši scenarij

Gorica / 39. Filmski festival Sergio Amidei

V petek, 19. junija, so v prostorih goriške Mediateke predstavili 39. izdajo filmskega festivala Sergio Amidei, ki bo letos potekala na nov, krizi prilagojen način. Na predstavitvi so ob navzočnosti prefekta Massima Marchesiella prisotne pozdravili goriški župan Rodolfo Ziberna, podpredsednik Trgovinske zbornice za Julijsko krajino Gianluca Madriz in predstavnik ter organizator festivala eStoria Adriano Ossola. Program letošnjega festivala so v podrobnosti predstavili predsednik združenja Sergio Amidei Francesco Donolato, sodelavka Martina Pizzamiglio, ki je med drugim prebrala pozdrav deželne odbornice za kulturo Tiziane Gibelli, in organizacijski vodja nagrade Amidei Giuseppe Longo. Med letošnjimi novostmi je tudi sodelovanje festivala Amidei s prireditvijo eStoria: na filmskih večerih bodo namreč predvajali odlomke nekaterih predavanj z letošnjega spletnega festivala eStoria z naslovom Controvirus (Protivirus) – to bo zgodovinski pregled epidemij, ki so prizadele človeštvo od antike do današnjih dni.
Letošnji program festivala se bo začel s predvajanjem celovečercev, ki se bodo v parku dvorca Coronini med 16. in 26. julijem potegovali za mednarodno nagrado za najboljši scenarij. Letos se za priznanje poteguje sedem filmov, ki jih je izbrala žirija med tistimi, ki so izšli v sezoni 2019-2020: Hammamet Giannija Amelia, I miserabili Ladja Lya, Lontano lontano Giannija Di Gregoria, L’ufficiale e la spia Romana Polanskija, Martin Eden Pietra Marcella, Ritratto della giovane in fiamme Celine Sciamma in Sorry we missed you Kena Loacha. Ob tekmovalnem programu bodo na sporedu še trije filmi, en večer pa bo posvečen otrokom z običajnim sklopom Amidei Kids: 17. julija bo namreč na sporedu animirani film La famosa invasione degli orsi in Sicilia italijanskega režiserja Lorenza Mattottija. Scenarij je bil povzet po zgodbi Dina Buzzatija, pripovedni glas v filmu pa je znanega pisatelja in dramaturga Andree Camillerija, čigar prvo obletnico smrti bodo obeležili še isti dan.
Program se bo nadaljeval jeseni s podelitvijo nagrad za avtorski opus in filmsko kulturo ter z bogato ponudbo predstavitev, delavnic, okroglih miz in srečanj z avtorji. Nagrado za avtorski opus, ki jo vsako leto prejme avtor, ki se izkazal za popolnega umetnika s posebnim poudarkom na pisanju scenarijev in pripovedovanju zgodb, so letos dodelili bratoma Jean-Pierru in Lucu Dardennu, belgijskima režiserjema in scenaristoma, dvakratnima zmagovalcema zlate palme na filmskem festivalu v Cannesu. Nagrado za filmsko kulturo prejme letos Walter Veltroni, italijanski politik, ki je v zadnjih tridesetih letih kot časnikar in režiser igral pomembno vlogo tudi na italijanski kulturni sceni. To nagrado podeljujejo osebnosti, ki se v delu ne omejuje le na svoje območje, ampak predstavlja transverzalno referenčno točko za filmsko kulturo in s tem prispeva k ustvarjanju in zorenju vedno novih izkušenj ter znanstveno pripomore k razvoju kinematografije.
Program festivala sega vse do začetka naslednjega leta z mesečnimi srečanji in predstavitvami – leto 2021 bo za festival pomembno, jubilejno leto. Festival Sergio Amidei bo namreč praznoval svojo 40-letnico, obenem pa se bodo organizatorji poklonili spominu na italijanskega scenarista in filmskega producenta Sergia Amideia ob 40-letnici njegove smrti.
Festival prirejajo združenji Sergio Amidei in Hiša filma, oddelek DAMS videmske univerze ter občina Gorica s finančno podporo Trgovinske zbornice za Julijsko krajino, Fundacije Cassa di risparmio di Gorizia in Dežele FJk. Publika bo morala letos za ogled večernih projekcij plačati vstopnino – simbolični prispevek treh evrov v podporo kinematografski industriji, ki je trenutno v globoki krizi.
Kat

28.06.2020

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!