Še vedno živo prisoten med nami

Piše: JUP Fotografije: DD

Pred 10 leti je umrl naš urednik dr. Drago Legiša

Pred desetimi leti je 13. februarja v večnost odšel dr. Drago Legiša, naš dolgoletni odgovorni urednik, ki ga imamo še vedno živo pred očmi in tudi v mislih. Teh nekaj skromnih besed namenjamo v zahvalo in blag spomin na človeka, ki je še danes živo prisoten med nami, saj ne mine dan, da se ga v uredništvu Novega glasa ne bi spomnili.

Doktor, kot smo ga pogovorno imenovali, je bil politik in časnikar, predvsem pa Slovenec z veliko začetnico, ki nas je učil časnikarskega poklica odločno, večkrat vehementno odločno in mestoma tudi trdo, a vse z namenom, da bi vsi, ki smo šli skozi njegovo šolo, postali časnikarji, ki bi bili in bi ostali zavezani “naši stvari”.

Dr. Drago Legiša je bil zavezan slovenski besedi, slovenski zemlji in ljudem, sam nam je nenehno ponavljal, da moramo ostati pokončni ljudje, taki, ki so ponosni na slovensko besedo in svojo narodno pripadnost. Do onemoglosti nam je ponavljal, da moramo vsak dan znova biti zvesti predvsem čistemu in vsem razumljivemu slovenskemu jeziku, demokratičnim vrednotam in krščanstvu. Kot rojen Devinčan je poznal Kras in zemljo, cenil delo slovenskega kmeta, kot je cenil tudi delo izobražencev in vseh naših ljudi, ki so dejavno veliko prispevali za dobrobit naše narodne skupnosti. Bil je človek dejanj in večkrat zaradi svoje ognjevite narave morda nerazumljen, tudi v politiki je bilo tako, a tisti, ki smo dolga leta delali z njim, lahko povemo, da nas je vedno znova spodbujal, naj ostanemo zvesti resnici in slovenstvu.

Cenili smo njegovo pokončno držo in predvsem to, da nam je odpiral prostor v svet časopisov, najprej pri Novem listu, kasneje pri Novem glasu, za kar smo mu tudi hvaležni, saj je bil prav on s sodelavci tisti, ki je v italijanski časnikarski zbornici dosegel, da se danes lahko v Rimu opravlja izpit za poklicnega časnikarja v slovenskem jeziku.

Njegova šola ni bila lahka, saj je bil zahteven, a z leti smo razumeli, zakaj nas je tako pripravljal na časnikarski poklic, ki se je danes zelo spremenil, a v bistvu so njegovi nauki še vedno aktualni.

In verjemite nam, da se v uredništvu velikokrat na glas vprašamo: “Le kaj bi rekel Doktor, a?” Včasih seveda ne vemo, kaj bi rekel, a smo trdno prepričani, da bi tudi danes vztrajal, da “moramo biti protagonisti in ne zapečkarji”!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme