Tržaška

Še vedno je enako privlačen za otroke in starše

Še vedno je enako privlačen za otroke in starše

Piše Urška Petaros: 20-letnica poletnega centra Pikapolonica

Poletni center Pikapolonica je upihnil 20. svečko na torti. Kot se spodobi, so ob pomembnem jubileju pripravili veliko praznovanje, na katerega so povabili vse sedanje in nekdanje obiskovalce poletnega centra.
Bogat program je obsegal veliko število delavnic za vse okuse. “Nori znanstveniki” tržaške Elettra Sincrotrone so delali sladoled, Creative visual academy so poskrbeli za sprehod v navidezni resničnosti, Istat je pripravil delavnico Mali statistiki, združenje ASTRO je poskrbelo za barvanje obrazov otrok, klovne, ki so jih zabavali, in skulpture z balončki, Družinsko gledališče Kolenc pa je poskrbelo za pastirske igre, pri katerih so lahko otroci hodili s hoduljami, pripravili so tudi lutkovno gledališče in otrokom pokazali različne živali, med katerimi tudi kače. Tudi Študijski center Melanie Klein je pripravil nekaj delavnic, in sicer japonsko mojstrsko vrtnarjenje, izkušnjo Maldivi in igro Football Darts. Poleg vseh teh delavnic so organizirali še poseben program, ki je obsegal športni poligon Skokice v priredbi ZSŠDI, tekmovanje papirnatih letal v organizaciji Istat, Pravljico v navidezni resničnosti, ki jo je pripravila Creative Visual Academy, in delavnico borilnih veščin Kung fu panda.
Študijski center Melanie Klein je pripravil tudi krajšo proslavitev 20-letnice, med katero so med drugim predstavili brošuro Schengensko območje – Evropa odprtih meja, ki je nastala ob projektu Slovenske prosvete o Schengenu. V dvojezični brošuri, ki jo je napisala Francesca Simoni, ilustriral pa Dino Perco, otrokom na njim primeren način razložijo, kaj so meje in kaj je Schengensko območje.
Kljub pripekajočemu soncu se je praznika udeležilo zelo veliko otrok s svojimi starši. “Z današnjim praznikom sem zelo zadovoljna. Smo se malo bali, ker smo spremenili dan zadnji trenutek, saj smo želeli imeti praznik na soboto, vendar so bile slabe vremenske napovedi”, nam je zaupala Francesca Simoni, ki je še danes duša poletnih centrov Pikapolonica. Zadovoljna je bila, ker so se prazniku pridružili partnerji, ki so z njimi sodelovali že prejšnja leta, in pripravili zanimive delavnice.
V 20 letih je poletni center Pikapolonica rasel in se razvijal. Pred 20 leti so se tri dekleta odločila, da organizirajo poletni center. “Prvo leto je bilo 12 otrok in 3 vzgojiteljice. Mi smo imele 19 let. Vrgle smo se v to izkušnjo, ki je bila zelo zanimiva, saj smo lahko z otroki delale marsikaj, kar je bilo težko delati v drugih poletnih centrih”, se začetkov poletnega centra spominja Francesca Simoni. Takrat so namreč delale že v drugih poletnih centrih, v katerih je ena sama oseba skrbela za približno 30 otrok. Zdelo se jim je potrebno, da se ustvarijo manjše skupine, v katerih lahko vzgojitelji bolje sledijo otrokom, zato so se odločile, da tudi same organizirajo poletni center.
“Drugo leto poletnega centra smo imeli 24 otrok, saj se je glas malo razširil. Prva tri leta smo imeli dva tedna, potem je bilo povpraševanje vedno večje, zato smo podaljšali ponudbo in zdaj imamo 110 otrok na teden. Že vsaj 10 let organiziramo devet poletnih tednov”, pove Francesca Simoni. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

05.08.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!