Še o financiranju javnih in zasebnih osnovnih šol

Etična in moralna dolžnost časnikarjev, ki oblikujejo ali usmerjajo javno mnenje, je, menim, tudi v tem, da varujejo in razlagajo pravice in dostojanstvo najbolj prizadetih posameznikov in slojev v družbi in državi. V Sloveniji zato v tem času kaže obravnavati stiske in usode sto tisočev ljudi, ki nimajo dovolj prejemkov za plačilo že kar zloveščih položnic, ki na njihove naslove prihajajo vsak dan. “Če ne boste plačali v roku, vas bomo rubili”, navadno upniki kar po telefonu sporočajo ljudem, ki ne vedo, kako bodo lahko preživeli s plačo ali pokojnino, ki znašata v povprečju od 400 pa tja do 650 evrov. Čedalje več je primerov, da se posamezniki zaradi nizkih plač nočejo zaposliti in raje prejemajo socialno pomoč, ki je skoraj tolikšna, kot znašajo najnižje plače v Sloveniji. To se dogaja v obdobju, ko je ponudba delovniih mest velika.
Med najbolj perečimi temami v Sloveniji je varnost ljudi ob meji, to zaradi nenehnega prihajanja in nasilja nezakonitih migrantov. Premier Marjan Šarec in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar vztrajno trdita, da je varnost prebivalcev ob slovenski južni meji, to je na meji s Hrvaško, dobra in ni ogrožena, vendar njune trditve pomenijo norčevanje iz ljudi. Poznavalci razmer zatrjujejo, da policija prestreže le manjši del ilegalnih migrantov. Morda okoli deset, kvečjemu dvajset odstotkov. Večina pa brez težav in večjih ovir prekorači hrvaško-slovensko mejo. Na slovenski strani pa migranti vlamljajo v različne objekte, se hranijo z ukradeno hrano, ob tem pa nadaljujejo pot v notranjost Slovenije. Sledi njihova prošnja za azil, kar omogoča lagodno življenje na slovenske stroške. Ko se utrudijo ali naveličajo s statusom prosilca za politični azil, nadaljujejo pot proti Zahodu, kar je sicer njihov glavni cilj. Slovenska meja s Hrvaško je dolga 670 kilometrov, je pa v vsej dolžini mogoča njena prehodnost. Jože Biščak, glavni in odgovorni urednik tednika Demokracija, je v uvodniku te publikacije zatrdil, “da notranji minister Boštjan Poklukar še kar vztraja, da policija obvladuje razmere na meji. Kot da so številni vlomi, kraje, ugrabitve, nasilje in po novem metanje kamenja na domačine le privid, pravljice, s katerimi strašijo otroke”. Ministra je pozval, naj odstopi. “Še je čas, da to storite, da boste z odstopom ohranili vsaj del časti”, je Jože Biščak, glavni in odgovorni urednik tednika Demokracija, svetoval ministru za notranje zadeve.
V obupu in razočarani zaradi stališč premiera Marjana Šarca in ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja o stanju varnosti ob meji so tri civilne iniciative z območij meje s Hrvaško poslale ostro protestno pismo predsedniku države Borutu Pahorju. Prosile so ga za pomoč in posredovanje v zadevi zagotovitve varnosti prebivalcev na ogroženem območju slovensko hrvaške meje.
Nadaljujejo se napori in pozivi za uresničitev odločbe ustavnega sodišča, o financiranju zasebnih osnovnih šol. Navajam, da je Ustavno sodišče konec leta 2014 ugotovilo, da je zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja neustaven, ker je po njem javni program v zasebnih osnovnih šolah financiran le 85-odstotno. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Marijan Drobež: Vlada trmasto zoper odločitev ustavnega sodišča

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme