Še na mnoga zdrava, ustvarjalna leta, dragi Igor!

Piše: IK   Fotografije: Kulturni dom Gorica

Kulturni dom Gorica / Zelo poseben večer  

Kaj se skriva v nekakšno skrivnostno tančico ovitih sporočilih, ki jih je v zadnjih dneh po Whatsappu, spletni pošti, SMS-ih  ipd. pošiljal Igor Komel sorodnikom, znancem in prijateljem in jih z njimi vabil v Kulturni dom, v soboto, 6. avgusta 2022, se je razkrilo na samem sobotnem večeru. V veliki dvorani se je zbralo mnogo povabljencev in seveda slavljenec Igor Komel. Njemu je ob 70. rojstnem dnevu prisrčno zapel Alessandro Švab s svojim čudovitim glasom. Njegovi okrogli obletnici sta s pesmimi nazdravili tudi kantavtorici Tatjana Mihelj, ki mu je podarila dve skladbi, Mlade oči, iz “zimzelenega“ repertoarja slovenske popevke, in svojo uspešnico Ples v dežju, ter Paola Rossato, ki je zapela Le cose piccole. Obe sta zelo hvaležni Igorju, ki spremlja njuni umetniški poti in jima daje možnost nastopanja. Celotno večerno dogajanje je sproščeno in v humornem ključu, v slovenščini in italijanščini, vodil Jari Jarc, ki je duhovito povedal, posnemajoč Igorjev glas, katere besede Komel namenja svojim prijateljem ob začetku in koncu pogovora: “K‘ku si kej?” “Stoj mi dobro!” V kratkem Jarijevem intervuju je Igor na vprašanje, kaj si želi za prihodnjih 70 let, modro dejal, da “čim več podaljškov”, kot pri košarki ali nogometu … Jarc je Igorja označil kot nesebičnega človeka, ki ne čuti potrebe vzpostavljati svoj lastni ego; vselej ga zanima, kako je s sočlovekom (na večeru so npr. nabirali prispevke za naš pogoreli Kras), in vsakemu želi najboljše. To je prišlo do izraza tudi v krajšem “biografskem filmu”, ki sta ga izdelala Marino Marsič in Ivo Saksida ob Igorjevi 60-letnici in v katerem sta najprej hudomušno prešerno, potem pa iskreno resnično orisala njegov pravi značaj in veliko srce tudi nekdanja župana Mirko Brulc iz Nove Gorice in Ettore Romoli iz Gorice. “Dokumentarni” posnetek je ob slikah spremljal Igorjevo življenje od malih nog do današnjih dni. Fotografije iz njegovega življenja in njegovi portreti so pa bili na ogled v atriju Kulturnega doma.

Z odra so mu čestitali še trije zelo ugledni gostje: sam italijanski predsednik Sergio Mattarella, časnikar Luciano Onder, ki mu je priporočal, naj pazi na zdravje, in papež Frančišek, ki mu je podelil blagoslov. Glas vseh treh je seveda izšel iz ust izvrstnega imitatorja Andra Merkuja, ki bo v oktobru nastopil kot gost trijezičnega festivala Komigo. S krajšima slavnostnima nagovoroma, v katerih sta poudarila Komelove vrline pri spretnem organiziranju različnih prireditev in spodbujanju medkulturnega sodelovanja, sta mu čestitala časnikar na slovenskem programu deželnega sedeža Rai FJK Peter Gergolet – tudi v šegavem tonu – in Andrea Bellavite, ki je dejal, da bi bila brez Igorja ta naša Goriška drugačna. Bellavite je prebral tudi nekaj priložnostnih misli Angela Florama. Po Igorjevi zahvali vsem sodelujočim in umetnikom, ki so mu izdelali portrete, se je zelo prijeten večer nadaljeval v zunanjih prostorih Kulturnega doma, kjer sta za veselo vzdušje z glasbo in pesmijo poskrbela Viljem Gergolet in Simon Čadež. Udeleženci prisrčne slovesnosti so ob slastnem prigrizku, osvežujočih pijačah ter žlahtni kapljici, na koncu pa še ob torti, nazdravili slavljencu in mu zaželeli še veliko zdravih in zadovoljstva polnih let.

Igorju Komelu, predsedniku goriškega Kulturnega doma, želimo tudi mi pri Novem glasu, da bi mu nikdar ne presahnile zmeraj nove zamisli, s katerimi bogati program ustanove, ki jo uspešno vodi že od ustanovitve dalje, in da bi ob trdnem zdravju še naprej užival, kar mu navrže vsakdanjik, ki naj bo čim bolj svetlo obarvan.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme