Aktualno

Še malo manjka do zadostnega števila glasov

Še malo manjka do zadostnega števila glasov

Nemci na Danskem in baskovski poslanci za Minority SafePack

Evropska državljanska pobuda Minority SafePack je stopila v zadnji mesec zbiranja podpisov. Večkrat je bilo že izpostavljeno, da je glavni cilj pobude vključitev področja zaščite narodnih in jezikovnih manjšin v politično agendo EU. Konkretno gre za “poziv EU, naj sprejme niz pravnih aktov za izboljšanje zaščite oseb, ki pripadajo narodnim in jezikovnim manjšinam, in okrepitev kulturne in jezikovne raznolikosti v EU. To naj vključuje politične ukrepe na področju regionalno govorjenih jezikov in jezikov manjšin, izobraževanja in kulture, regionalne politike, sodelovanja, enakosti, avdiovizualnih ter drugih medijskih vsebin, pa tudi regionalne (državne) pomoči”.
Ker gre za odločilne dneve in je cilj na dosegu, se po vsej Evropi, kjer živijo narodne in jezikovne skupnosti, večajo prizadevanja in pobude za zbiranje podpisov. Iz Danske prihaja zelo spodbudna novica, da bo tamkajšnji nemški narodni skupnosti uspelo doseči določeno kvoto podpisov (9750). To pomeni, da bo Danska med sedmimi državami, ki bodo omogočile uveljavitev zahtev evropske državljanske pobude Minority SafePack. V tem smislu je župan občine Aabenraa Thomas Andersen izrazil veliko zadovoljstvo in napovedal, da bo še okrepil prizadevanja v sodelovanju z občinami Haderslev, Tonder in Sonderbrog. Vse štiri občine spadajo v področje, v katerem živi nemška manjšina na Danskem.
V zvezi s tem se je oglasil tudi Hinrich Jürgensen, predsednik Bund Deutscher Nordschleswiger (krovna organizacija Nemcev na Danskem). Tudi on je izrazil zadovoljstvo s potekom zbiranja podpisov ter poudaril, da spada evropska državljanska pobuda med politike sožitja. Te politike mora Evropska unija podpirati in dobre prakse, kakršno predstavlja sožitje na dansko-nemški meji, prenašati tudi na druga, predvsem obmejna področja EU.
Tudi v baskovski deželi se veča zavzemanje za Minority SafePack. V prejšnjih dneh so v deželnem baskovskem parlamentu vse poslanske skupine podprle deklaracijo v podporo evropski državljanski pobudi. Baskovski parlament poziva s to deklaracijo vse državljane, naj podpišejo za Minority SafePack za pomoč narodnim in jezikovnim skupnostim v EU. V deklaraciji je tudi poziv evropskim institucijam, naj se zavzamejo za promocijo kulturne in jezikovne raznolikosti ter spoštujejo köbenhavnske kriterije za spoštovanje človekovih pravic in vladavine prava.
V aktivno zbiranje podpisov za Minority SafePack so se od lanskega aprila vključile tudi narodne in jezikovne skupnosti v Italiji. Slovenci v FJK lahko podpišemo na spletu (https: //ec. europa. eu/citizens-initiative/32/public/#/) ali s podpisom na papirnatih obrazcih, ki so na voljo na sedežih slovenskih organizacij, v Tržaškem knjižnem središču in v goriški Katoliški knjigarni. Ne zamudimo te enkratne priložnosti in podpišimo pred 3. aprilom!

12.03.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2018 Noviglas, Vse pravice pridržane!