SCGV Komel, Snovanja 2014

Tudi v letošnjem pomladnem času Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel in ArsAtelier prirejata glasbena srečanja – Snovanja 2014, ki na različnih lokacijah – od Brd in Krasa in v mestu – z zelo različnimi glasbenimi dogodki obetajo zelo pestre tedne.

Prvo bo v četrtek, 8. maja, ob 20. uri. Klavirski recital v Palači Attems Petzenstein v Gorici bo imel ALESSANDRO VILLALVA. Mladi pianist, letnik 1996, prihaja iz Conegliana in je že vrsto let učenec profesorja Sijavuša Gadjieva na šoli Komel. Kljub mladosti je že prejel več nagrad in ima za sabo že več solističnih koncertov.Goriški publiki se predstavlja prvič s samostojnim recitalom ob koncu predakademskih tečajev. Igral bo dela Beethovna, Prokofjeva in Chopina. / (Dogodek na FB-ju)

Naslednje srečanje bo v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici v soboto, 17. maja, ob 17. uri. Peli in igrali bodo učenci SCGV Emil Komel in Glasbene Matice Ljubljana. “Glasba brez meja, glasba, ki združuje, glasba, ki nas bogati. Enkratne izkušnje, ki utrdijo dolgoletno sodelovanje”, piše v sporočilu šole Komel.

V topniški kaverni na Brestovcu (občina Sovodnje ob Soči) bo v petek, 23. maja, ob 17. uri glasbeno gledališka predstava v spomin na 100-letnico prve svetovne vojne z naslovom POTI PRVE SVETOVNE VOJNE: KREATIVNE DELAVNICE. Besedila so pripravili in jih bodo izvedli udeleženci tečaja Pisanja in gledališkega interpretiranja. Docenta: Enrico Luttmann in Walter Mramor. Izvirno glasbo so napisali udeleženci tečaja Avtorske scenske glasbe za gledališke predstave (docent: Valter Sivilotti). Glasbo izvaja trio godal SCGV Emil Komel. V sodelovanju z a.Artisti Associati in Festivalom èStoria. Predstava spada v širsi projekt Kras@event@Carso, ki ga sofinancira Las Kras in katerega pobudnik je SCGV Emil Komel.

V prostorih kmetije Castelvecchio v Zagraju bo v četrtek, 29. maja, ob 20.30 na sporedu komorna opera HISTOIRE DU SOLDAT F. Stravinskega. Igrajo: Črtomir Šiškovič-violina in Ensemble Arsatelier, Danilo Marchello-dirigent. V čudovitem okolju posestev Castelvecchio in Rubije, ki sta bili prizorišči prve svetovne vojne, bodo uprizorili izredno gledališko predstavo, ki je daleč od estetskih in razkošnih stereotipov tradicionalne opere. Pripovedovalec, plesalka in sedem instrumentalistov se bodo soočali s tehničnimi težavami partiture Stravinskega in bodo o univerzalni temi dobrega in slabega spregovorili z ironijo in parodijo.

V Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici bo v petek, 30. maja, ob 20.30 tradicionalni GLASBENI MOZAIK, osrednja akademija ob koncu šolskega leta. Nastopili bodo najboljši učenci Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel.

Na sedežu zborov v Devinu bo v soboto, 7. junija, ob 18. uri glasbena pravljica BABICA PRIPOVEDUJE. Sodelovali bodo Otroški pevski zbor Ladjica (Olga Tavčar, zborovodja), učenci iz podružnice SCGV Emil Komel Devin (mentor: Marja Feinig).

Dan kasneje, v nedeljo, 8. junija, bo ob 17. uri še ena glasbena pravljica, in sicer v turističnem središču La Subida na Plešivem, z naslovom KDO JE NAPRAVIL VIDKU SRAJČICO? Peli in igrali bodo najmlajši učenci iz SCGV Emil Komel Gorica in Plešivo. Pravljico bo pripovedovala Sanja Vogrič, mentorici pa sta Michela De Castro in Alessandra Schettino. Vrednote in vedenjski vzorci se otroku najlažje posredujejo z branjem pravljic. To je še bolj učinkovito, če ob tem aktivno sodelujejo z glasbo. Ob zgodbi o Vidku in njegovi družini bodo otroci spoznali, kako je lepo ali težko biti najmlajši izmed sedmih bratov in sester … Sledi delavnica volnenih izdelkov za otroke. Potrebna je predhodna rezervacija na tajništvu šole (tel. 0481 532163).

Tradicionalni junijski sakralni koncert GLASBA POD CERKVENIM OBOKOM bo letos potekal v cerkvi sv. Martina v Sovodnjah ob Soči, in sicer v sredo, 18. junija, ob 20.30. Večer bo letos izzvenel nekoliko drugače, na programu bodo namreč ritmizirane skladbe iz gospel literature in dela drugih modernih skladateljev v izvedbi mladih glasbenikov SCGV Emil Komel in društva Arsatelier.

Toplo vabljeni!

Prvi koncert bo v četrtek, 8. maja 2014, ob 20. uri v goriški Palači Attems Petzenstein

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme