Ščepec humorja za premoščanje vsakdanjih težav

Piše: IK

Kulturni dom Gorica / Komigo 2023

Da je smeh pol zdravja, še zmeraj vztrajno ponavljajo pri goriškem Kulturnem domu prireditelji trijezičnega festivala Komigo, abonmajskega programa komičnega gledališča, edine tovrstne, že dobro zakoreninjene gledališke ponudbe pri nas v zamejstvu. Prav zaradi tega in zaradi priljubljenosti teh večerov, polnih humorja, se bodo ob prihodu letošnje pomladi, kljub vsem finančnim težavam, ki tarejo kulturne ustanove, spet zaiskrile komične iskrice. Komigo beleži letos dvajseto izvedbo, kot je na tiskovni konferenci v četrtek, 23. februarja 2023, v mali dvorani Kulturnega doma poudaril Igor Komel, predsednik tega slovenskega hrama v Gorici, ki je že od nekdaj stičišče različnih kultur. Komigo s programom, ki obsega dogodke v slovenskem, italijanskem in furlanskem jeziku, naj bi pripomogel k zbliževanju tukajšnjih jezikovnih in kulturnih razlik in seveda tudi preseganju meja, še posebno zdaj, ko bosta obe Gorici evropska prestolnica kulture 2025. Ko se je zdaj strah pred virusom umaknil, bo letošnji Komigo lahko svobodneje zadihal. Njegov program je kar bogat. O njem so spregovorili poleg Komela še Maša Braini, Jan Komel in Marko Brajnik, kot predstavnik PD Štandrež, katerega dramski odsek bo prvič letos gost Komigo, saj le-ta želi podpirati tudi domače gledališke ustvarjalce. Program obsega skupno 18 dogodkov, sedem v abonmaju, pa še nagradnega, in deset izven abonmaja. Predstave bodo v goriškem Kulturnem domu ob 20.30, razen velikega špektakla, ki bo 23. aprila 2023 v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica in bo namenjen tudi abonentom SSG in SNG Nova Gorica.

Izvenabonmajski uvodni dogodek bo že 8. marca, ko bodo dan žena obeležili pevke in pevci Freevoices s Koprivnega z glasbenim večerom pod naslovom Noi siamo il tempo (Mi smo čas), ki so ga že ponudili našim višješolcem v januarju. Komigo se bo uradno začel v torek, 14. marca 2023, z nemim filmom, komično farso, What Happened to Jones? (Kaj se je zgodilo Jonesu?) iz l. 1926. Režiral ga je William A. Seiter (1890-1964), ki je podpisal režijo kakih 100 filmov. V torek, 28. marca 2023, bo čela razjasnila komedija Fantovščina, v kateri nastopajo znani stand up komiki Gašper Bergant, Žan Papič in Sašo Stare. Samskim in poročenim gledalcem bodo delili duhovite nasvete za veslanje v življenju. Sreda, 12. aprila 2023, se bo spet humorno obarvala z glasbeno komedijo Moj život je rokentrol. Občinstvo bodo zabavali Gojmir Lešnjak – Gojc, Jaša Jamnik in skupina Vis d’Dohtars (Robert Pikl, kitara, Jože Hauko, bas, Peter Ogrinc, bobni, in Miran Juvan, klaviature.

V nedeljo, 23. aprila 2023, se bo Komigo preselil v SNG Nova Gorica. Tam bo ob 17. uri na velikem odru “eksploziven koncert s humorjem”. Izoblikovali ga bodo Dinamitke, to se pravi Alenka Godec, Damjana Golavšek, Simona Vodopivec, in drugi, ki so sodelovali v slovenski inačici legendarnega muzikala Mamma mia! Večer, poln glasbe, petja in duhovitih strelic, bosta povezovala Jure Sešek in Marjan Bunič. V sredo, 10. maja 2023, bo v goriškem Kulturnem domu predstava v italijanskem jeziku Antenati (Predniki) v izvedbi avtorja Marca Paolinija, ki se bo sprehodil po zgodovini človeštva. V četrtek, 25. maja 2023, pa bo oder Kulturnega doma obžarila manj znana Goldonijeva komedija Pamela v izvedbi dramskega odseka PD Štandrež, ki bo, kot že povedano, prvič dobrodošel gost Komigo. V lanskem marcu je Pamela (1750), živahna igra v igri, katere snov je Goldoni (1707-1793) povzel po angleškem romanu Samuela Richardsona Pamela or The Virtue Rewarded (1741), v slovenskem jeziku prvič krstno zaživela prav na štandreškem odru v priredbi in in režiji Andreja Zalesjaka, člana igralskega ansambla SNG Nova Gorica, v izvedbi krasnih domačih komedijantov, ki nas s svojimi gledališkimi stvaritvami razveseljujejo krepko nad petdeset let. V slovenski jezik je delo velikega italijanskega komediografa Carla Goldonija imenitno prelil Matej Klanjšček, ki v komediji igra glavnega protagonista poleg Mojce Dolinšek – Pamele.

Letošnji abonmajski program Komigo se bo končal 6. junija 2023, ko bo na vrsti komedija Slovenec in pol. V režiji Uroša Kuzmana in produkciji SiTi Teatra Ljubljana nastopata Aleš Novak in Perica Jerković. V njej je protagonist naš veliki Triglav. A si res pravi Slovenec, če nisi bil na Triglavu?

Nagradna predstava Komigo bo v torek, 18. aprila 2023. Ob dvajsetletnici smrti Giorgia Gaberja (1939-2003), kantavtorja, dramatika, igralca, kabaretista, kitarista, gledališkega režiserja, bo na sporedu večer Miran Košuta: Giorgio Gaber(ščik). Gaberjeve pesmi sta izbrala Jani Kovačič in Miran Košuta, ki jih je tudi prevedel.

V sklopu izvenabonmajskih dogodkov bodo še recital Vino e libertà (Vino in svoboda) z Angelom Floramom, muzikal Bumbarji, ki ga bodo uprizorili 15. aprila 2023 ob 18. uri gojenci Dijaškega doma S. Gregorčič iz Gorice, Hosana 20. aprila 2023 ob 19. uri v izvedbi dijakov višjih srednjih šol v Gorici, in La serva padrona, ki jo bodo v juniju zapeli gojenci Glasbene akademije iz Sv. Križa pri Trstu pod vodstvom maestra Alessandra Svaba.

Dne 19. junija ob 20.30 bo v Ronkah koncert Toys Tribute to Freddie Mercury, v jeseni pa koncert skupine iz Slovenije Vedun.

Vpisovanje abonmajev Komigo poteka pri blagajni Kulturnega doma v Gorici (ul. Brass 20 – tel. 0039 0481 33288) do 14. marca, vsak delavnik od 9.00 do 13.00 in od 15.00 do 18.00. Lanski abonenti lahko potrdijo abonma do 3. marca 2023. Cene abonmajev za sedem predstav: 65 evrov (redni), 50 evrov (znižani under 25, over 65) cena vstopnic pa niha od 7 evrov do 20 evrov, odvisno pač od gostujoče predstave. 

Dodatne informacije so na razpolago na spletni strani Kulturnega doma Gorica www.kulturnidom.it in na Facebooku www.facebook.com/kulturnidom.

Kot vselej Komigo prireja Kulturni dom Gorica v sodelovanju raznih ustanov, še zlasti Kulturnega doma Nova Gorica, Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, Slovenskega stalnega gledališča Trst, Glasbene akademije iz Križa, s finančno podporo Dežele FJK (Io sono FVG), Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in Fundacije Goriške hranilnice. Pokrovitelji pa so med drugimi goriška in novogoriška občina in SKGZ, v imenu katere je na tiskovni konferenci spregovoril njen goriški pokrajinski predsednik Marino Marsič in zaželel, da bi tudi tokrat Komigo dobro uspel.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme