Kultura

Saša Rudolf – Moj Rai

Saša Rudolf – Moj Rai

V Tržaškem knjižnem središču predstavitev nove publikacije

Javni, kulturni delavec, športni novinar in nekdanji dopisnik ter odgovorni urednik slovenskih informativnih oddaj javne radiotelevizijske hiše RAI FJK, Saša Rudolf, se v jeseni življenja rad posveča pisanju in predaja tudi raziskovanju zgodovine svojega slavnega očeta Ivana Rudolfa. Pred nekaj tedni so v Knjižnem središču v Trstu predstavili zbornik, posvečen Ivanu Rudolfu. Minuli petek, 7. decembra, pa je bilo knjižno središče prizorišče nove publikacije Saše Rudolfa, ki je posvečena njegovi službeni poti na italijanski državni radiotelevizijski hiši RAI v Trstu.
Knjiga ima dvosmiselni naslov Moj Rai in lahko tako ponazarja RAI kot državno medijsko hišo, pa tudi kot Rai v smislu raja na zemlji.
Tokratno Rudolfovo publikacijo bogatijo spomini, ki so sad večletnih življenjskih in delovnih izkušenj na deželnem sedežu RAI za Furlanijo Julijsko krajino.
Saša Rudolf pravi, da rad piše vsak dan. Med predstavitvijo je priznal, da je bil zanj velik privilegij, da je lahko služboval v pomembni radiotelevizijski hiši ustanove RAI.
Moderatorka večera, novinarka Ivana Suhadolc, je med predstavitvijo dejala, da je avtorjev zorni kot pri pisanju zelo poseben in izreden. “Večkrat gre za dogodke, ki smo jih vsi slišali, in tudi za nepoznane epizode, ki mečejo novo luč na zadeve”, je povedala.
Rudolf je pri novinarskem oddelku Radia Trst A začel sodelovati leta 1966, leta 1969 pa je bil sprejet v službo kot stalni novinar. Uveljavil se je kot športni novinar in poročevalec velikih športnih dogodkov.
Po mnenju Suhadolčeve lahko Rudolfova knjiga vsakemu bralcu, ki ima določeno starost, vzbudi spomine. “Mene je posebno ganilo, ko sem brala o oddaji Pisani balončki, v kateri je Rudolf sodeloval kot igralec”.
Saša Rudolf je povedal, da je bil v mladih študentskih letih strasten politik, zanimalo pa ga je delo novinarja. “Začel sem pri Radijskem odru, ko sem bil star 12 let. Kasneje pa mi je RAI omogočila potovanja po vsem svetu. Od leta 1972 do leta 1992 sem se udeležil res veliko dogodkov, kot so bile na primer olimpijade”.
Spominja pa se tudi tragičnih trenutkov, kot na primer potresa v Banji Luki. “Dobro se spominjam potresa, ki smo ga posneli v živo z našo ekipo. Naši posnetki so se potem znašli po vseh medijih”, je pojasnil avtor. V knjigi je tudi nekaj prispevkov o jugoslovanskem in slovenskem dogajanju. Sam avtor je že izdal knjigo o slovenskem samoosvajanju.
Avtorju je bila tudi ponujena možnost, da bi intervjuval Titovega zdravnika v obdobju, ko je bil Tito že v slabem zdravstvenem stanju. Rudolf je publiki razkril, da bi lahko bila to zanimiva in edinstvena priložnost, ki pa se nazadnje zaradi določenih okoliščin ni uresničila. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
MAN

15.12.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!