Sanje sv. Frančiška na meji

Piše: DD Fotografije: DD

Gorica Bratsko srečanje

Sedemnajsto bratsko srečanje, ki ga vsako leto v začetku januarja organizirata bratstvi Frančiškovega svetnega reda s Kostanjevice nad Novo Gorico in iz Gorice, je 7. januarja popoldne potekalo pod naslovom Sanje na meji.

Množica ljudi – med njimi so bili tudi goriški nadškof Carlo Redaelli, v imenu koprskega škofa Jurija Bizjaka škofijski vikar za EPK2025 g. Bogdan Vidmar, podžupan Mestne občine Nova Gorica Anton Harej, frančiškani z obeh strani meje – se je zbrala na mejnem prehodu na Rafutu, ki še vedno spominja, kot so povedali, da je vsaka mejna črta rana v zgodovini našega mesta in še posebej v življenju mnogih izmed nas. “Naše sanje so, da bi povsod po svetu porušili zidove, kot se je zgodilo pri nas, in jih nadomestili z mostovi”. Zato so se romarji zbrali, da bi pogumno molili s sv. Frančiškom, da bi se vsakršno nasilje umaknilo dialogu, “ki je edini način za izgradnjo trajnega miru in predpogoj za univerzalno bratstvo”.

S pripovedovanjem in nazornimi prizorčki v kostumih so se prisotni spomnili dveh za naš čas pomembnih dogodkov iz življenja sv. Frančiška. Srečanje asiškega ubožca s sultanom al-Malik-al-Kamilom, enim najvplivnejših mož tistega časa, v kraju Damietta v Egiptu je leta 1219 pokazal na sposobnost sv. Frančiška izkusiti dialog in srečanje med kristjanom in muslimanom tudi v trenutku strašnega spopada civilizacij. V času ideologije nekompatibilnosti in nekomunikativnosti ne pozabimo, da samo srečanje in dialog dolgoročno obrodita sadove. Sv. Frančiška bi lahko oznašili za sanjača, idealista ali naivca, je bilo še povedano, in vendar “dejstva in zgodivina dokazujejo, da ima prav”.

V bratskem duhu so udeleženci nedeljskega shoda nadaljevali pot skoz predor pod goriškim gradom, v katerem so se spomnili, da so se pred dobrimi šestimi leti v njem zbirali, živeli in spali priseljenci, begunci kot sv. Jožef in Marija … Od tunela do naslednje postojanke, samostana klaris na trgu sv. Antona, je bil čas za petje in premišljevanje v tišini, za molitev, da bi imeli mirno srce, da bi bili očiščeni sovražnosti, pristranskosti, antipatije, predsodkov, želja po odlikovanjih, da bi znali biti solidarni z sprtimi, da bi znali objeti vpletene strani z ljubeznijo in zaupanjem v Božjo moč. Da bi skrbeli za življenje in zavračali norost vojne, ki seje smrt in briše prihodnost. Ob samostanu so se navzoči spomnili prvih jaslic, ki jih je sv. Frančišek – razočaran nad križarji v Sveti deželi, obenem pa ganjen, ker je pravkar obiskal Jezusove kraje – postavil v Grecciu pred natanko 800 leti. Pri tem mu je pomagal prijatelj Giovanni Vellita, dober in plemenit človek, ki mu je dal na razpolago gorsko votlino na svojem posestvu. Svetnik si je želel, da bi vsi lahko občutili stisko in revščino, v katerih se je znašel Jezus ob rojstvu, ter obenem srečo in mir, ki ju je sam okusil, ko je stal pred votlino v Betlehemu. Goriške sestre klarise so udeležence srečanja sprejele s petjem, ob tem pa so jim zaželele, da bi – kot jih spodbuja sv. Klara – Kristus vedno bolj rasel v nas, da bi tako vedno bolj bili resnični nosilci miru za vsakega brata in sestro.

Zadnja etapa letošnjega bratskega srečanja je bila v kapucinski cerkvi, kjer so navzoči najprej prisluhnili pričevanju komisarja za Sv. Deželo, br. Francesca Ielpe, o žalostnem Božiču in dramatičnem stanju, kjer pa kljub vsemu upajo v mir. Nato je slovesno somaševanje (na koru sta odlično pela zbora GO&SING Voci in circolo in Komorni zbor Grgar z dirigentoma Michelo De Castro in Andrejem Filipičem, na orgle jih je spremljal Giulio Chiandetti) vodil nadškof Redaelli: v homiliji je spregovoril o vodi, simbolu Božje besede, in Kristusovem krstu, pa tudi o našem krstu, ko smo postali Božji otroci. Povzel je tudi pomen vode v frančiškanskih virih, kjer je voda znamenje in seme miru. Tudi mi bodimo iskalci miru, ponižna, majhna, a pomembna znamenja upanja in miru. Na koncu so zbrane pozdravili g. Vidmar, ki je poudaril, da smo na skupni poti, klicani, da se med seboj ljubimo v občestvu z Bogom, podpresednica FSR Kapela Valentina Ščuka in predsednica FSR Concetta Bertoli iz Gorice Silvia Scialandrone, nakar se je srečanje nadaljevalo ob toplem času in sladici.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme